El Ple del Tribunal Constitucional ha acordat denegar la suspensió de les ordres nacionals de busca i captura i ingrés a presó del president Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín decretades pel Suprem. L'auto s'ha aprovat per unanimitat i manté vigent l'objectiu de que siguin detinguts. El magistrat Cándido Conde-Pumpido, explica que "la suspensió implica la pertorbació de la funció jurisdiccional i suposa una ingerència de la jurisdicció constitucional en les decisions adoptades per la justícia ordinària que ha de ser abordada amb molta cautela, cas a cas, per evitar que aquest Tribunal exerceixi funcions que li estan constitucionalment vedades".
Allà on el TC veu pertorbació, els tribunals europeus, concretament el TJUE, admet la immunitat de desplaçament vinculada a la condició d'eurodiputats que tenen ambdós. I en clau de justícia ordinària, el precedent de l'alemanya l'any 2018 també va desafiar l'espanyola. L'Audiència Territorial de Schleswig-Holstein va determinar que "no era admissible" el càrrec de rebelió perquè no va apreciar violència suficient que posés en perill les institucions de l'Estat i tampoc de cap delicte de pertorbació de l'ordre públic.
El Constitucional reitera que si ara canvia d'opinió i contradiu les anteriors resolucions "equivaldria a una resolució anticipada del fons del recurs d'empara". I afegeix: "Si s'aixequessin les ordres de busca i detenció acordades, estaria negant, de fet, la seva necessitat i legitimitat, així com la concurrència dels pressupostos jurídics que han portat a la jurisdicció ordinària a la seva adopció i manteniment malgrat haver-los reconegut l'adquisició de les prerrogatives i immunitats que els correspon com a parlamentaris europeus".
L'escrit utilitza conceptes com "processalment rebels" a Puigdemont i Comín i titlla de "delictes greus" la convocatòria del referèndum tot i no matisar-ne els motius. A més, conclou que les crides judicials que se'ls ha formulat des del juliol del 2018 no han estat contestades per cap d'ells i d'aquí el motiu de la seva rebel·lió.