El Tribunal Constitucional ha perdonat la malversació a un alt càrrec condemnat pels ERO d'Andalusia, que podrà sortir de presó. Es tracta de Miguel Ángel Serrano Aguilar, exdirector general de l'Agència d'Innovació i Desenvolupament d'Andalusia (IDEA) —l'encarregada de pagar les ajuda dels expedients de regulació d'ocupació (ERO)—. Així, la decisió del tribunal de garanties fa preveure que quedin exonerats altres condemnats com José Antonio Griñán.

Concretament, el Constitucional ha anunciat aquest dimarts l'acord per anul·lar la condemna de sis anys i mig de presó que se li va imposar per malversació en el cas dels ERO a Serrano Aguilar. Segons ha informat el tribunal, la cort ha estimat parcialment el recurs del condemnat amb els vots dels set magistrats de la majoria progressista davant dels quatre de la minoria conservadora. D'aquesta manera, el tribunal ha declarat que s'ha vulnerat el dret a la legalitat penal i a la presumpció d'innocència.

Els recursos pendents al TC

La sentència compta amb els vots particulars dels magistrats de la branca conservadora Ricardo Enríquez, Enrique Arnaldo i César Tolosa, així com de la magistrada Concepción Espejel. Hi ha també un vot concurrent de la magistrada María Luisa Segoviano.

El ple ha abordat el cas de Serrano Aguilar després que el 18 i 19 de juny resolgués els recursos d'empara dels exconsellers José Antonio Viera i Magdalena Álvarez: al primer li va desestimar el recurs perquè la seva argumentació era genèrica, mentre que a la segona li va estimar parcialment el recurs en anul·lar la condemna per prevaricació i ordenar a l'Audiència de Sevilla que dictés una nova sentència que rebaixés la pena. Ara, el Constitucional té reservats dimecres i dijous per continuar amb la deliberació sobre una bateria d'afers, entre els quals hi ha altres quatre recursos relatius al cas dels ERO: el de l'exconseller d'Ocupació Antonio Fernández, el de l'exconsellera d'Hisenda Carmen Martínez Aguayo, el de l'exconseller de Justícia i Administració Pública Jesús María Rodríguez Román i el de l'exconseller d'Innovació Francisco Vallejo.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!