Les ponències del Tribunal Constitucional proposen exonerar totalment del delicte de la malversació a l'expresident de la Junta d'Andalusia, Jose Antonio Griñán, condemnat a 6 anys de presó i 15 d'inhabilitació pel cas dels ERO fraudulents amb càrrecs als fons autonòmics d'Andalusia. A partir del pròxim dimarts, 16 de juliol, el Constitucional estudiarà la proposta de la ponència. Fonts jurídiques han confirmat a EFE que la ponència impulsada per la vicepresidenta Inmaculada Montalbán, que planteja anul·lar la sentència i que l'Audiència Provincial de Sevilla en dicti una de nova, com ha publicat El Español. Aquesta decisió implicaria allunyar definitivament Griñán de l'ingrés a presó, tot i que mai ha acabat entrant pel càncer que pateix, i també perdonar el delicte de prevaricació. El Constitucional també revisarà la condemna de l'expresident andalús Manuel Chaves, així la seva condemna de 9 anys d'inhabilitació per un delicte de prevaricació quedaria rebaixada considerablement.
Revisió dels delictes
La proposta compta amb el suport dels 7 magistrats del bloc progressista i el vot en contra dels 4 magistrats del sector conservador. Els esborranys estimen parcialment els recursos dels expresidents i, per tant, anul·len les sentències i ordenen a l'Audiència de Sevilla que dicti una nova sentència en relació amb les partides concretes de prevaricació. Així doncs, aplica els mateixos arguments que en les sentències anteriors dels ERO, que l'elaboració dels avantprojectes i la seva apropiació com a projectes de llei no constitueix prevaricació; que a partir de 2002 s'actuava conforme a la cobertura de la Llei de Pressupostos aprovada pel Parlament andalús i que no és el mateix gestionar les ajudes a la Conselleria d'Ocupació que aprovar les partides pressupostàries.
En el cas de Griñan el text elimina completament la malversació i la prevaricació, excepte una modificació pressupostària realitzada per a la partida 32H, aliena al programa d'ajudes sociolaborals. Segons l'esborrany, l'elaboració dels avantprojectes de llei i la seva apropiació com a projectes de llei pel Parlament d'Andalusia no pot ser constitutiva d'aquest delicte. L'exconsellera d'Hisenda, Carmen Martínez Aguayo, va quedar afectada per la mateixa qüestió. Aquesta partida va quedar aprovada el 9 de desembre de 2004 pel Consell de govern presidit per Chaves i amb Griñán com a conseller d'Hisenda, i Martínez Aguayo com el seu número 2 en la Conselleria. Si es compleix, la sentència eliminaria definitivament l'ingrés a presó de Griñán. Pel que fa a Chaves, la ponència anul·la el delicte de prevaricació en relació amb els projectes de Llei de Pressupostos, però no pas pel que fa a les modificacions pressupostàries anteriors al fet que aquest mecanisme s'introduís per llei. Així doncs, l'escrit limita la prevaricació a 5 modificacions pressupostàries entre 2000 i 2001 quan presidia la Junta així com a les partides 32H de 2004, afegeixen les fonts.
Ara, el Constitucional estudiarà el recurs de Griñán després d'haver-se pronunciat sobre els altres 7 condemnats pel cas dels ERO. De moment, les sentències del tribunal de garanties han suposat la llibertat de tres ex alts càrrecs de la Junta d'Andalusia: l'exconsellera d'Hisenda Carmen Martínez Aguayo —que ja gaudia del tercer grau penitenciari—, l'exconseller d'Innovació Francisco Vallejo i l'exdirector de l'IFA/IDEA Miguel Ángel Serrano Aguilar.