El Tribunal Constitucional ha decidit aquest dijous admetre a tràmit els recursos d’inconstitucionalitat del govern espanyol i suspendre alguns articles de les lleis trans i LGTBI que va modificar el govern de la Comunitat de Madrid d’Isabel Díaz Ayuso l’any 2023. Ha tombat cautelarment, per exemple, articles que exigien a menors d’edat presentar informes i acompanyament psicològic per iniciar un tractament de transició de gènere. Com que el tribunal de garanties ha admès a tràmit el recurs de l’executiu de Pedro Sánchez, queda suspesa la vigència i aplicació dels articles impugnats, entre els quals també figura el que permet l'assessorament psicològic o l'avaluació psiquiàtrica, que el govern espanyol considera que suposa una excepció a la prohibició absoluta de les teràpies de conversió.

De la mateixa manera que va fer el Defensor del Poble, el govern de coalició de PSOE i Sumar va portar davant el Tribunal Constitucional diversos preceptes d'aquestes dues normes autonòmiques en considerar que vulneraven la Constitució i envaïen competències exclusives de l'Estat. “No permetrem la patologització que tracta les persones trans com a malaltes”, ha deixat per escrit aquest dimecres la ministra de Sanitat, Mónica García, en una piulada al seu compte de Twitter (ara X) per celebrar la decisió del Tribunal Constitucional.

El passat mes de desembre, l’Assemblea d’aquesta comunitat autònoma va aprovar les reformes de la llei trans i LGTBI que, a efectes pràctics, suposaven una derogació en els drets d’aquest col·lectiu. Concretament, eliminava una vintena d'articles i en canviava la redacció de quatre. Es van esborrar del mapa conceptes com l'autodeterminació de gènere o la inversió de la càrrega de la prova, així com la discriminació per error o la coeducació. Retocava aspectes sanitaris i eliminava la necessitat d'un informe d'impacte LGTBI per a les normatives de la Comunitat. També s’eliminava l'article destinat al reconeixement i suport institucional del col·lectiu per part de l'Executiu regional.

De la mateixa manera, s’eliminava de la llei la creació del Consell LGTBI de la Comunitat, un òrgan consultiu; així com el Centre de Documentació i Memòria LGTBI i la Comissió Interdepartamental de Seguiment i Coordinació. Una de les parts centrals d'aquesta modificació era l'àmbit educatiu. Derogava punts sobre el desenvolupament del pla integral sobre educació i diversitat, el que aborda l'assetjament escolar, el que aborda la inclusió del respecte i la pedagogia LGTBI en els currículums, la incorporació de la realitat LGTBI en els plans d'estudi i la formació del personal docent.

La polèmica del PP amb el cartell LGBTI de Madrid

L’última polèmica que va protagonitzar el PP amb el moviment LGTBI va ser pel cartell per promocionar l’Orgull. El moviment va considerar que estigmatitzava el col·lectiu: hi apareixien imatges de preservatius, tacons i begudes alcohòliques. El PSOE va titllar el cartell de “despropòsit”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!