El Parlament de Catalunya ha constituït aquest dimarts al matí la Diputació Permanent, el màxim òrgan entre períodes de sessions i, alhora, encarregat d'acordar i buscar la data i la convocatòria d'un possible debat d'investidura, si aquest es produís entre l'1 i el 15 d'agost. Amb el preacord entre el PSC i Esquerra per a investir Salvador Illa, totes les mirades estan fixades en la militància d'Esquerra Republicana, que haurà d'avalar, o no, el pacte entre socialistes i republicans. Si, finalment, tirés endavant, la Diputació Permanent hauria d'aprovar per majoria el dia del debat, i és que, a diferència de les anteriors legislatures, aquest cop l'independentisme no tindrà majoria absoluta. 

La composició de la Diputació Permanent

La Diputació Permanent està formada per vuit diputats del PSC, sis de Junts, tres d'ERC, dos del Partit Popular, dos de Vox, un dels Comuns, un de la CUP i Aliança Catalana que podrà assistir amb veu, però sense vot. En canvi, on l'independentisme sí que tindrà majoria és a la seva Mesa, ja que estarà presidit pel president de la cambra, Josep Rull, mentre que les vicepresidències seran la primera per a Raquel Sans (ERC) i la segona per a David Pérez (PSC). Les secretaries, per la seva banda, les ocuparan la primera Jeannine Abella (Junts) i la segona Rosa Maria Ibarra (PSC).

A més dels cinc diputats que conformen la Mesa, els membres de la Diputació Permanent constituïda avui són: Alícia Romero, Raúl Moreno, Esther Niubó, Judit Alcalá, Ferran Pedret, Pol Gibert (PSC-Units), Albert Batet, Mònica Sales, Josep Rius, Salvador Vergés (Junts), Josep Maria Jové, Marta Vilalta (ERC), Alejandro Fernández, Juan Fernández (PPC), Joan Garriga, Manuel Jesús Acosta (Vox), David Cid (Comuns) i Laura Fernández Vega (CUP).

El procediment que hauria de fer Josep Rull

Així doncs, en cas que Salvador Illa es volgués sotmetre a una votació per ser investit president de la Generalitat durant la primera quinzena d'agost, Rull hauria de fer una ronda de consultes amb els grups parlamentaris i, posteriorment, convocar la diputació permanent, que podrà convocar el ple si així ho decideix per majoria. Si finalment l'acord entre PSC i ERC tira endavant, sumat als Comuns, els diputats favorables a fer la investidura serien 12, per en contra dels sis de Junts, els dos del PP, els dos de Vox i l'1 de la CUP (11 diputats). Això sí, usualment es convoquen els plens amb 48 hores d'antelació com a cortesia parlamentària, tot i que no ho estipuli el reglament del Parlament. 

Amb tot, la Mesa del Parlament va debatre fa unes setmanes transformar en hàbil el període de l'1 al 15 d'agost per tal que la cambra catalana pugui funcionar amb normalitat. Tanmateix, es va descartar  i això afecta Junts per Catalunya, ja que no té la potestat de convocar durant aquests 15 dies una investidura per al seu líder, Carles Puigdemont.  

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!