L'ex-fiscal general de l'Estat designada pel PP Consuelo Madrigal ha fet avui el paper de fiscal acusadora en l'interrogatori a Josep Rull. Una de les proves que ha fet servir per intentar bastir l'acusació de rebel·lió és un informe de Reporters Sense Fronteres sobre la cobertura dels mitjans durant els dies àlgids d'octubre. Un document titulat "Ser periodista a Catalunya, tasca arriscada i complexa" i que la seva pròpia autora, expresidenta de RFS, va haver d'esmenar, com pot comprovar-se a la següent captura.
Aprofitant el moment de l'interrogatori en què l'exconseller parlava dels observadors internacionals desplegats a Catalunya durant l'1-O i que, segons Rull, "van quedar escandalitzats pel nivell de violència de les forces de seguretat de l'Estat", Madrigal li ha preguntat si coneixia l'informe de RSF "que denunciava escarnis a corresponsals que volien oferir una informació neutral". Rull li ha respost que no n'estava al cas.
El cas és que els mateixos corresponsals que surten citats a l'informe van sortir al pas quan es va fer públic, per desmentir afirmacions que se'ls atribuïen. I això va obligar María Dolores Masada Argüelles a rectificar. La corresponsal alemanya Julia Macher va denunciar: "S'està tergiversant l'informe, mai he patit atacs per part de l'independentisme català que m'hagin impossibilitat la feina o hagin requerit intervenció policial".
Hola @calamami1, está tergiversando su propio informe @RSF_ES. Jamás he sufrido ataques x el independentismo catalán que me hayan imposibilitado hacer mi trabajo o hayan requerido intervención policial. Lo que constaté en su momento ruido en Twitter. Gracias. pic.twitter.com/mb92rf5VNu
— Julia Macher (@lajuliabcn) 24 de gener de 2018
En la mateixa línia es va expressar públicament el corresponsal de Le Figaro i Radio France, Mathieu Taillac. El periodista francès afirma que "quan em va preguntar RSF, només vaig queixar-me de com de pesat s'havia tornat Twitter sobre la qüestió catalana" i que en cap moment va parlar de "ciberatac".
Yo tampoco he “sufrido un ataque semejante” al de los compañeros que tuvieron que “abandonar su trabajo bajo protección de la policía catalana”. Preguntado por RSF, sólo me he quejado de lo pesado que se ha vuelto Twitter sobre la cuestión catalana, sin hablar de “ciberacoso”. https://t.co/v5eP6n0tkK
— Mathieu de Taillac (@mathieudt) 24 de gener de 2018
Arran d'aquestes afirmacions, l'autora va incorporar una rectificació al seu article.