Penúltim acte de la funció sobre la batalla per l'alcaldia de Barcelona. Les bases de Barcelona en Comú han decidit empènyer Ada Colau a la reelecció, assumint que fer-ho implica comptar amb els vots de la plataforma de Manuel Valls. És el resultat de la consulta interna del partit, on l'opció d'un govern dels comuns amb el PSC comandat per Colau com a alcaldessa s'ha imposat folgadament amb un 71,4% (2.887). L'altra proposta, una coalició amb ERC però cedint l'alcaldia a Maragall, ha obtingut el 28,7% dels vots (1.155). Hi han participat 4.042 persones, el 40,4% del cens, de 9.949 inscrits.
Amb un somriure d'orella a orella, la mateixa Colau ha acompanyat el portaveu del partit en la compareixença per anunciar el recompte, que s'ha fet públic a menys de 24 hores del ple d'aquest dissabte. L'actual alcaldessa en funcions mantindrà, doncs, la seva candidatura a la investidura contra la d'Ernest Maragall i tot apunta que guanyarà la partida.
Serà investit aquell qui obtingui la majoria absoluta en la primera votació (21 vots) o automàticament es proclamarà alcalde el guanyador de les eleccions, és a dir, Maragall. Ell compta només amb els seus 10 regidors i els 5 de Junts per Catalunya. Ella sap que té els 10 de BeC i els 8 del PSC, que li ha garantit públicament el seu suport. Per arribar als 21 no li queda més remei que confiar en la paraula de Manuel Valls, que dos dies després del 26-M va anunciar que regalava els seus vots a Colau per barrar el pas a l'independentisme a l'Ajuntament de Barcelona. L'aposta de la cúpula dels comuns ha estat arriscada, ja que havien demanat públicament el vot per l'aliança amb el PSC (i Valls). La jugada els ha sortit bé, de fet, ha estat la consulta amb més participació de la seva història. Tanmateix, Colau ha avançat que "seguirà insistint en el tripartit".
Les bases dels comuns, per tant, deixen Colau en mans de l'ex-primer ministre francès, de l'exsocialista Celestino Corbacho i de l'exmembre d'Unió Eva Parera, els tres regidors independents de la candidatura de Valls. Els altres tres tenen el carnet de Ciutadans i la direcció del partit ja ha advertit que no avala el suport a Colau. Fonts de l'entorn de Valls asseguren que no preveuen sorpreses, i en privat bromegen convidant a dur crispetes, manllevant la ironia de Gonzalo Boye. Sobre això, Colau ha afirmat: "Jo no puc respondre per Manuel Valls, no puc confiar en cap incertesa" i ha tornat a subratllar que "nosaltres no hem anat a buscar els seus vots i en cap cas condicionarà les nostres accions polítiques".
Dissabte a la tarda arrenca l'acte final, amb la sessió d'investidura en la qual, per cert, participarà Joaquim Forn, que ha obtingut el permís del Tribunal Suprem per prendre possessió del seu càrrec com a regidor. I de moment només hi ha una certesa, que a partir de llavors començarà a caminar un govern municipal en minoria i tornarà el ball de la geometria variable, a la recerca de pactes per impulsar polítiques municipals.
La persistència de Maragall
Llevat d'alguna majúscula sorpresa d'última hora, que amb els temps que corren mai no es pot descartar, per primera vegada a la història el guanyador de les eleccions a l'Ajuntament de Barcelona no en serà l'alcalde. Ernest Maragall ho ha provat del dret i del revés sense èxit. Fins a l'últim moment ha intentat convèncer Ada Colau. Aquest mateix divendres, obrint-se a partir-se l'alcaldia amb ella, dos anys per a cadascun. Però ni així. Ella mateixa ha explicat aquesta tarda que no ha rebut cap oferiment formal per part d'ERC en aquests termes. Ara bé, ha afirmat que espera poder entendre's amb ell al llarg del mandat.
Els republicans també s'han estat adreçant al llarg de l'últim dia i mig a les bases dels comuns que havien de participar en la consulta, advertint-los que els vots de Valls no seran gratis i que tard o d'hora hauran de pagar la factura. Colau ha lamentat que ERC no hagi provat de preguntar a la seva militància sobre la possibilitat de fer un tripartit i li ha retret que hagi intentat influir i condicionar el resultat de la consulta interna de Barcelona en Comú.
La sentència del Suprem, primera amenaça
Un dels primers tests d'estrès que haurà d'afrontar la coalició entre els comuns i el PSC tindrà relació amb el procés. Precisament el debat nacional va motivar la ruptura entre Colau i Collboni. Els socialistes van acabar sent expulsats del govern municipal després d'una consulta a les bases dels comuns que per un ajustat 54% va decidir fer-los fora pel seu suport al 155.
Colau ja ha deixat clar que ella seguirà defensant la llibertat dels presos i que durà a la junta de portaveus la possibilitat de tornar a instal·lar un llaç groc a la façana de l'Ajuntament. I Collboni ja ha avisat que batallaran per la neutralitat institucional. Encara no s'ha constituït el nou govern municipal, però a l'horitzó ja s'albira tempesta.