No hi ha hagut sorpreses. Tampoc se n'esperaven. El gruix de la militància d'Esquerra Republicana ha atorgat carta blanca a la direcció del partit perquè fixi el preu de la investidura de Pedro Sánchez en un diàleg entre governs per resoldre el conflicte entre Catalunya i l'Estat espanyol. A la consulta hi han participat el 70% dels 8.500 afiliats que hi estaven cridats. El 94,6% han optat per respondre que sí a l'enrevessada pregunta "Estàs d'acord amb rebutjar la investidura de Pedro Sánchez si prèviament no hi ha un acord per abordar el conflicte polític amb l'Estat a través d'una mesa de negociació?". La conclusió de l'executiva és clara: "la militància està forçant el PSOE a negociar, si volen alguna cosa hauran de moure fitxa", ha advertit la portaveu i secretària general adjunta, Marta Vilalta, durant l'anunci dels resultats definitius, que ara es traslladaran al PSOE perquè actuï en conseqüència.
La decisió final sobre la votació el dia de la investidura l'acabarà adoptant el consell nacional del partit, és a dir que la consulta celebrada avui no és vinculant. En qualsevol cas, el resultat obtingut serveix a la cúpula republicana per pressionar Sánchez, advertint-lo que "la pilota ara és a la seva teulada" i que "si no es mou, tot acord és impossible". Val a dir que l'opció de votar no a la consulta era poc seductora, tenint en compte que s'interpretava com un aval a Sánchez sense condicions. De fet, el corrent intern més bel·ligerant amb investir l'actual president espanyol en funcions, el Col·lectiu Primer d'Octubre ha fet campanya pel sí per "dir no a Sánchez".
Mentre el PSOE no es mogui, els de Junqueras seguiran en el no. A partir d'aquí, la següent pantalla serà que els equips negociadors d'ERC i el PSOE es reuneixin els propers dies per discutir com haurà de ser aquesta "mesa de negociació". Serà el moment de comprovar fins a on estan disposats a arribar els socialistes i si compren totes les quatre potes sobre les quals els republicans volen que s'aguanti la taula de diàleg: que s'hi asseguin -només- representants del govern català i espanyol, que no hi hagi línies vermelles, que es fixi un calendari perquè el diàleg no s'eternitzi i que hi hagi garanties de compliments dels acords que en puguin sorgir -sense més concrecions de com haurien de ser-. Vilalta afirma que públicament que es tracta d'unes "condicions de mínims, molt lluny dels nostres objectius".
Dues fases
Des d'ERC deixen clar que hi haurà dues fases diferenciades. La primera és la que s'obre ara, acaba en el moment de la investidura i implica els dos partits que han guanyat les eleccions a Catalunya i a Espanya, republicans i socialistes. Els protagonistes d'aquest primer tram seran Gabriel Rufián, Marta Vilalta i Josep Maria Jové i Adriana Lastra, Carmen Calvo i Salvador Illa. Segons confirmen a aquest diari fonts republicanes, la primera trobada entre els dos equips hauria de ser aquesta setmana, però el més probable és que no es produeixi fins dijous. Dos dels integrants del grup de negociadors d'ERC -Vilalta i Jové- són diputats al Parlament, i dimarts i dimecres hi ha ple.
La missió de totes dues parts serà explorar la possibilitat d'entesa. És a dir, si el PSOE està disposat a pagar el preu que posen Junqueras i companyia a la investidura o si els republicans accepten recular en alguna de les seves posicions de partida, cosa que segons afirmen públicament no estan disposats a fer. De la banda socialista, diversos dirigents han apuntat durant les darreres hores que les condicions d'ERC no tenen perquè ser un obstacle, tenint en compte que formalment no s'exigeix l'autodeterminació i l'amnistia, sinó que es demana poder-ne parlar.
Si en aquesta primera part tots dos partits arribessin a un acord que arrossegués els 13 diputats d'ERC del no a l'abstenció -o al vot a favor- en la investidura, s'entraria llavors en la segona fase. La voluntat dels republicans és que aquí el diàleg es traslladés ja entre governs i no entre partits, i que s'abordessin les propostes d'una banda i l'altra per solucionar el conflicte entre Catalunya i l'Estat espanyol.
L'escull Torra
Els republicans reconeixen en privat que són conscients que costarà que el PSOE accepti Torra com a interlocutor. Preguntats sobre si el president hauria d'asseure's en aquesta taula, apunten que seria lògic que hi fos, tot i que no ho posen com a condició indispensable.
De fet, Junts per Catalunya és ara mateix al marge dels contactes ERC-PSOE, si bé els republicans asseguren que tenen la intenció de mantenir-los informats de l'evolució de les converses. Aquest matí, la líder de JxCat al Congrés, Laura Borràs, ha explicitat que les condicions del seu partit passen perquè els socialistes acceptin Torra i Puigdemont com a interlocutors vàlids i s'incorpori a les futures negociacions un mediador internacional.