L'assetjament del partit d'extrema dreta Vox cap a tots aquells polítics que donen suport a l'oficialitat de l'asturià continua. Després d'omplir tanques publicitaries amb la cara d'Adrián Pumares, diputat de Foro de Asturias decisiu perquè s'aprovi el projecte per fer oficial l'asturià a la regió, assenyalant-lo i tapant-li la boca, ara sumen un polític a la seva campanya d'intimidació i assetjament: el socialista i president del Principat, Adrián Barbon

La formació de Santiago Abascal ha seguit la mateixa tècnica que anteriorment: encartellar grans tanques publicitaries amb un logotip del seu partit i una imatge que assenyala als seus rivals polítics.  

"Els 'adrianes' et volen ficar la lingua" resa el cartell instal·lat als afores de la ciutat d'Oviedo, segons informa La Voz de Asturias. La il·lustració que acompanya aquesta frase mostra als dos polítics fent-se un petó. 

Hi ha usuaris de Twitter que han cercat la semblança del petó que il·lustra Vox entre Pumares i Barbon amb la famosa fotografia i posterior grafiti satíric que immortalitzava el petó entre el president de la República Democrática Alemana, Erich Honecker, i el dirigent soviètic, Leonid Brézhnev. Altres usuaris han assenyalat que simplement es tracta d'una ridiculització absurda de l'homosexualitat. Una referència molt més simple i ridícula, però que va més en consonància als missatges discriminatoris que acostuma a llançar Vox. 

Però qualsevol intenció de ridiculitzar els dirigents amb una tècnica tan grollera com qüestionar la seva heterosexualitat ha quedat eclipsada per la sàtira que n'han fet alguns usuaris de les xarxes socials. 

Cada cop més segurs

Entre els fets més preocupants es troba l'escalada en la confiança amb la qual Vox es relacionava amb aquesta campanya d'assenyalament. Primer des de l'anonimat i ara estampant el seu logotip sense cap pudor. 

La campanya de persecució a Pumares va començar amb el repartiment d'adhesius amb la seva cara i el missatge: "Pumares venut, cooficialitat no". Aquests adhesius no portaven cap logo de partits o formacions, per tant, la primera part de la persecució al diputat va ser des de l'anonimat.

El següent moviment de la campanya del partit d'extrema dreta contra Pumares ja va ser cara descoberta, és a dir, signant la seva obra. En aquell cartell amb la cara del diputat de Foro era: "Els progres volen imposar a un milió d'asturians una llengua que no és la seva".

Amb el darrer cartell sumen la seva signatura, l'assetjament a Pumares i, com a nova incorporació, el president del Principat. Tot plegat sense conseqüències.

Antecedents contra la cooficialitat 

Des del principi de la legislatura la possible cooficialitat de l'asturià ha aixecat polseguera i ha inspirat campanyes d'assenyalament. L’any 2019 una plataforma lligada a Vox i al Club de los Viernes va posar en tanques publicitàries un cartell on apareixien Arnaldo Otegi, Carles Puigdemont i el president del Principat d'Astúries, Adrián Barbón, juntament amb el missatge: "Ells volen la cooficialitat, i tu?"

 

 

 

Imatge principal: La doctora Magda Campins, presidenta del Comitè Científic Assessor del Govern / ACN