A dues setmanes de la taula de diàleg, encara no se sap qui hi participarà, ni per part del Govern català ni de l'espanyol. Una de les grans incògnites d'aquesta reunió és saber si el president Pedro Sánchez es desplaçarà fins a Barcelona la setmana del 13 de setembre per formar part de la mesa de negociació. Pere Aragonès té clar que la seva presència és imprescindible i ja va avisar ahir que no concep "una reunió en què no hi sigui". Des del PSC, però, no hi ha ningú que confirmi la seva presència. Salvador Illa ha apuntat que Aragonès és "atrevit" per exigir-la i no s'ha posicionat sobre la seva eventual assistència.
Incògnita Iceta
En una entrevista al Més 3/24 el cap de l'oposició ha recuperat l'absència del president de la Generalitat a la conferència de dirigents autonòmics que va convocar Sánchez a finals de juliol, obrint la porta a què el president del govern espanyol segueixi els seus passos i no es presenti a la taula de diàleg, en una espècie de càstig.
En aquest sentit, tampoc s'ha posicionat sobre si Miquel Iceta, que fins a la remodelació de govern de Sánchez aquest estiu era ministre de Política Territorial, ha d'assistir o no a la reunió.
Ahir, per contra, el president de la Generalitat, es va mostrar confiat que Sánchez, encapçalarà la delegació estatal en la reunió i va explicar també que els dos executius estan parlant per concretar la data de la cita, que en aquests moments "balla" entre dos dies. Hores després, el PSC es va encarregar de rebaixar les aspiracions del president i Eva Granados va assegurar que per ella, la presència de Sánchez: no és "tan important" com la necessitat que hi hagi "voluntat de diàleg i d'acord".
Sense data límit
En aquest sentit, Salvador Illa ha demanat en la mateixa entrevista perquè tots els participants de la taula entre governs es reuneixin "sense apriorismes" i sense fixar una data límit per a la negació: "Ha d'haver-hi una discussió franca i sincera, sense apriorismes, sense posar una data límit i sense actituds que diuen 'això no funcionarà' o 'si no surt el que jo vull ens aixequem de la mesa'", ha apuntat a l'entrevista del Més 3/24.
Aquestes declaracions d'Illa fan referència als dubtes manifestats des de Junts, on són especialment escèptics amb el funcionament d'aquesta taula i no creuen que serveixi per trobar la solució al conflicte amb l'Estat. Aquestes reticències han obert una guerra de declaracions amb ERC, des d'on retreuen la seva manca de confiança i estar debilitant la part catalana davant l'Estat. Ahir, en aquest sentit, la portaveu Marta Vilalta va instar Junts a enfortir i cohesionar-la: "La taula és imprescindible. Aquells que la menystenen, demanem que hi siguin perquè siguem el màxim de forts i tinguem la màxima cohesió".
Declaracions polèmiques
Illa també ha volgut donar explicacions sobre la seva patinada durant el cap de setmana, quan en una entrevista al Diari de Girona va assegurar que els últims deu anys "han estat els pitjors dels últims 300 de la història de Catalunya". Amb aquestes paraules es va guanyar la crítica de bona part de la societat així com de representants polítics, com el president Puigdemont o Jordi Turull, que li va demanar si és dels que creuen que "con Franco se vivia mejor".
En aquest sentit, s'ha limitat a justificar-se, assegurant que el que volia expressar és que l'última dècada, la del procés d'independència, "no ha estat bona" pels catalans, i que s'ha de remuntar molt en el temps per trobar un altre moment en què Catalunya hagi retrocedit en lloc d'avançar.