Segona querella anunciada aquest dilluns pel CatalanGate, ara per part de les persones afectades de la CUP. Poques hores després que aquest matí Òmnium hagi anunciat la primera de les querelles pel cas d'espionatge, també la formació anticapitalista ha anunciat una querella criminal, que ha presentat l'advocat Benet Salellas en representació dels diputats Carles Riera i Albert Botran, i l'exdiputat David Fernàndez. L'ha presentat al jutjat d'instrucció número 32 de Barcelona contra NSO Group, empresa propietària del software espia Pegasus, per un delicte contra la intimitat, i concretament per descobriment i revelació de secrets.
És l'ofensiva per part de l'independentisme que arriba després de l'informe fet públic per Citizen Lab ara fa dues setmanes, i que va mostrar que més de 60 activistes i líders independentistes han estat espiats amb el programari Pegasus. Tan bon punt es va saber, l'independentisme va fer una resposta unitària des del Parlament Europeu on van participar Carles Puigdemont (Junts), Oriol Junqueras (ERC), Carles Riera (CUP), Xavier Antich (Òmnium) i Elisenda Paluzie (ANC), que van anunciar que presentarien querelles contra aquest espionatge.
La querella que ha presentat l'advocat de la CUP s'ha presentat davant del Jutjat d'instrucció de Barcelona, on ja hi ha una denúncia i sol·licitud d'investigació presentada per l'expresident del Parlament Roger Torrent i pel líder d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, espiats amb aquest mateix programari. El cas de Torrent i Maragall es va conèixer l'any 2020, i entre els afectats també hi havia l'exdiputada de la CUP i exiliada política Anna Gabriel. En aquest cas, la seva defensa presentarà accions legals a Suïssa, on viu actualment, per demanar que s'investigui l'espionatge que van patir ella i altres afectats.
L'estratègia de la defensa de Gabriel és dur l'espionatge a la justícia suïssa perquè el ministeri públic d'aquest estat obri una investigació a partir de la nova informació publicada fa 15 dies i el possible vincle amb el Centre Nacional d'Intel·ligència. L’argument de la defensa de l’exdiputada cupaire és que Espanya no pot perpetrar un espionatge en territori suís si no té el consentiment i la llum verda de la justícia del país. Encara que aquest espionatge es faci a través d’un telèfon mòbil, que és el que fa el programari espia Pegasus: infiltrar-se dins d’un smartphone i tenir accés a tot el contingut. Fins i tot a la càmera del telèfon. Aquest espionatge, segons els advocats d’Anna Gabriel, suposaria un delicte contra l’estat, la seguretat nacional i el poder públic suís.