El partit d'ultradreta Vox es prepara per proposar una contraofensiva lingüística que es redueix al principi d'imposar la llengua castellana en tots els àmbits, incloses les entitats privades que reben subvencions públiques. Precisament en un moment en què es planteja la possibilitat d'avançar cap a una concepció plurilingüística de l'estat espanyol eliminant el castellà com a llengua vehicular en l'ensenyament, Vox proposa una batzegada per capgirar aquesta situació i garantir la supremacia del castellà.
Dimarts vinent, segons recull Europa Press, la formació de Santiago Abascal portarà al ple del Congrés dels Diputats una proposició no de llei que pretén legalitzar la imposició lingüística del castellà. La proposta es fa des d'un to autoritari des del qual es marca que "ja és hora" que l'Estat "posi ordre" en l'ús del castellà, llengua que la Constitució imposa a tots els espanyols a través del seu article tercer: "Tots els espanyols tenen el deure de conèixer-la i el dret a utilitzar-la".
Aquests són els següents punts en consideració de la proposta de Vox:
Dret a estudiar "exclusivament" en castellà
El partit d'ultradreta instarà el govern de Pedro Sánchez a garantir un suposat dret de tots els espanyols a estudiar "exclusivament" en castellà a tot el territori 'nacional', és a dir, deixar en mans de pares o tutors la possibilitat que els escolars no estudiïn en cap altra llengua, un extem que considerat al peu de la lletra portaria a impedir l'aprenentatge d'altres llengües, sigui el català o l'anglès, per posar dos exemples.
Dret de tots els espanyols a "viure plenament" en castellà
Una altra iniciativa de Vox seria la de legalitzar el desconeixement actiu de llengües oficials que no siguin el castellà, una cosa que suposaria donar als castellanoparlants més drets que a la resta d'espanyols pel simple fet de parlar aquest idioma, és a dir, garantir l'existència d'espanyols de primera o castellanoparlants. De fet, la petició està molt en la línia de l'article 3 de la Constitució, que obliga els catalanoparlants a ser bilingües i legalitza el monolingüisme dels castellanoparlants.
Toponímia i cartelleria en castellà
Vox pretén que la senyalització, retolació, cartelleria i comunicacions de qualsevol administració pública estigui sempre i per defecte en castellà, inclosa la toponímia oficial, i que en cas d'utilitzar una altra llengua, aparentment de forma optativa, s'ha de garantir que la part escrita en castellà sigui d'igual mida i forma que l'altra llengua oficial utilitzada.
Intervenció en les entitats privades
Igualment, Vox considera que les mesures impositives del castellà en les administracions públiques s'han d'estendre a totes les entitats, siguin públiques o no, en cas que duguin a terme activitats socials si se'ls ha reconegut el dret a percebre qualsevol classe de subvenció o ajuda pública.
Funcionaris monolingües, només si són castellanoparlants
Així mateix, Vox planteja una cosa que ja es compleix en l'actualitat, la possibilitat de relacionar-se amb les administracions en castellà, encara que no es compleix a la inversa, i per a això exigeix que s'asseguri que la llengua vehicular, de comunicació i de treball de totes les administracions sigui el castellà, això sí, el partit d'ultradreta és condescendent i assegura que això no anirà en perjudici que als territoris amb una altra llengua 'cooficial' es disposi el necessari perquè es pugui utilitzar també aquesta última. Això sí, subratllen que no es podrà obligar "en cap cas" els funcionaris a conèixer i/o utilitzar una llengua diferent del castellà, mentre plantegen suprimir el requisit de conèixer l'altra llengua oficial per accedir a una ocupació pública.
Sancions als incompliments
Així mateix, demanen que per garantir la supremacia del castellà s'estableixi una relació d'infraccions i sancions en cas d'incompliment de les normes a favor del castellà.
Proves de nivell de castellà
Vox també demana que per garantir l'obligació de tots els espanyols de conèixer el castellà es facin proves de nivell i d'avaluació oficials —una cosa ja inclosa actualment en el sistema escolar—, però posant èmfasi en la necessitat de dur a terme aquestes proves fora del territori de l'Espanya monolingüe.