Ajwu0Rqi8dWa4IFYU4cVmFezmKqd7MyD9GOW2PPQDEkD

La contraoferta de Podemos ha tingut una efímera vida, malgrat el temps que ha portat al seu equip elaborar-la. Després de deu dies negant-se a negociar amb el PSOE, si aquest partit no triava entre ells o C's, avui Pablo Iglesias ha decidit presentar-la. La contraoferta no reparteix ja les carteres ministerials entre les formacions que integrarien la coalició. Ara bé, manté el referèndum i el ministeri de plurinacionalitat, motiu per què el portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando, no ha trigat ni vint minuts a dir que "no".

"Pablo, no saps on ets", ha dit Hernando, afegint que desconeixia "en quin moment ens hem perdut que el Cap d'Estat t'hagi encarregat a tu la investidura". Pels socialistes el candidat amb el mandat del Rei "segueix sent Sánchez". Això, malgrat que li pesi al PP, com es va desprendre ahir de les paraules d'un altre portaveu i Hernando, Rafael, en un programa a La Sexta. En conseqüència, a Ferraz han manifestat "perplexitat, preocupació i decepció", perquè el díscol Iglesias hagi deixat perdre "un temps per al diàleg".

Adéu, referèndum

Ara bé, el PSOE ha deixat la mà oberta a Podemos, i també a d'altres possibles socis de govern, com Izquierda Unida. Això, si els morats abandonen el referèndum, que "no hauria de ser una línia vermella", ja que les mesures d'emergència social "creiem que van per davant", segons ha assegurat Alberto Garzón entre passadissos. Els socialistes no són els únics molestos perquè Iglesias porti la iniciativa de govern "i no a qui li correspon", com deia Hernando. El mateix Garzón ha recordat que "el portaveu d'IU sóc jo".

 

En conseqüència, l'acord d'Iglesias només prosperaria si deixés de banda la promesa electoral que més preocupa En Comú Podem. Perquè de fet, la corrupció no suposaria un problema per entendre's amb IU i PSOE. La Secretaria d'Estat Anticorrupció és l'altra gran aposta dels morats, alhora que una de les comissions que Compromís, PSOE i IU volen crear. Ciutadans també podria sumar-se a la causa i difuminar el seu vet a un govern de PSOE i Podemos, sempre i quan la unitat d'Espanya sigui "innegociable".

Hola, referèndum

El rebuig a la proposta d'Iglesias també ha tingut ressò a Catalunya. ERC ha manifestat que estudiarà si s'absté, en cas que Sánchez accepti el referèndum. Aquest gest podria permetre aritmèticament l'avenç del govern de coalició que vol Podemos. De fet, al candidat del PP de Catalunya, Xavier García Albiol, no li semblaria tan escabellat que passés, ja que "Sánchez està disposat a pactar amb el diable", segons ha dit, i "d'agenollar-se davant Pablo Iglesias", segons pensa Maillo, secretari d'organització dels populars.

 

Al PSC també li sembla bé el referèndum, però un altre, que permeti votar als espanyols la reforma constitucional, com ha defensat la seva portaveu, Esther Niubó.

'El Saló dels Passos Perduts'

Patxi López ha anunciat avui que el ple d'investidura seria el 2 de març. La sala on ha rebut Pedro Sánchez s'anomena "dels Passos Perduts". L'anunci no ha durat més de cinc minuts, assegurant López que així "podria tenir temps per fumar", qui ho volgués. El nom del saló no és exclusiu al Congrés dels Diputats, però el simbolisme hi és ben present en aquesta ocasió. Això, després de convocar una investidura que malgrat tantes reunions, documents, declaracions i vets, sembla que –de moment– no hagi de prosperar.