Conegut és el posicionament de Joaquín Urías, exlletrat del Tribunal Constitucional, sobre l’actuació de Joan Carles I. Com ha quedat clar durant la seva intervenció, aquest divendres en un acte organitzat per Podemos Andalusia, on ha denunciat sense embuts i descarnadament la impunitat amb què ha actuat l’emèrit i el seu entorn, enriquint-se aprofitant el seu estatus emparat en la interpretació que es fa de la llei. Un fet que a parer seu ha provocat una veritable crisi democràtica.
Així, i referint-se al rei Joan Carles, Urías afirma que el problema és la vida privada de l’emèrit. “Ens trobem que en la seva vida privada tenim un senyor que es dedica a robar", assegura el professor de dret constitucional, que preguntant-se d’on han sortit “els milions i milions que té Joan Carles I afirma “evidentment, els ha tret pel fet que és Rei. Ha utilitzat el seu càrrec públic per a un benefici propi i això és robar”.
"El Rei roba"
“El Rei, prossegueix, roba un munt de milions, això ho sabem tots”, sosté. “Ho puc dir aquí i us asseguro que no em denunciaran davant la Fiscalia perquè és tan evident que es pot dir, podeu dir tranquil·lament que el rei Joan Carles I és un lladre. El Rei roba”
El rey roba 🙊
— PODEMOS (@PODEMOS) November 5, 2021
Esto de @jpurias tienes que escucharlo 👇 pic.twitter.com/fdrbyMLnZZ
El problema rau, explica, en la impunitat amb què ha actuat Joan Carles I. “En democràcia, explica, no hi pot haver zones d’impunitat. L’estat de dret vol dir que hi ha unes lleis que tothom ha de complir. Què passa quan comencem a saber que el Rei ha robat? Immediatament surten un grup de juristes, jutges i advocats de l’estat, i l’estructura del sistema, que ens diuen que si el rei roba no s’hi pot fer res”. Interpreten, explica, que no ha de respondre dels seus actes en la vida privada.
Així “reinterpreten la Constitució i ens diuen que encara que el rei robi o mati algú, encara que se salti la llei, tot i que els agradaria ficar-lo al talego, no podem fer-hi res. I s’inventen que el rei és irresponsable fins i tot quan ha deixat de ser rei, diuen que no és responsable dels diners que va fer llavors”, relata. Com a molt diuen ‘mirem si ha fet cap delicte nou quan ha deixat de ser rei’ i li podem ficar la mà, però al final resulta que ha caducat o que no hi ha proves i no va enlloc”.
Fallida del sistema
Urías defensa que amb la Constitució “era possible un rei democràtic, però aquests no ho són”. Insisteix que ens trobem davant del cas d’un cap d’Estat que “ha robat, que ha tret comissions [...] i arriben els jutges i ens diuen que és inviolable, que no es pot fer res”. A parer seu, estem assistint a una fallida de tot el sistema: “Se’ns diu que la llei és igual per a tots i tenim una zona d’impunitat”. Així denuncia que es té un cap d’Estat que actua políticament, encara que no se l’hagi votat, i que tampoc ha de respondre jurídicament pels seus actes quan roba o comet delictes.
El professor de dret constitucional conclou que “el sistema del 78 salta perquè hem descobert que els que ens manen no s’estan sotmetent ni a la responsabilitat política ni a la jurídica, i així no es pot continuar”.
Imatge principal, Joaquím Urías / Sergi Alcàzar