Carles Puigdemont ha deixat aflorar la seva ironia contra l'expresident del govern espanyol, Felipe González, qui s'ha situat al centre de la polèmica durant les últimes setmanes per criticar Pedro Sánchez davant la possibilitat d'acceptar l'amnistia que planteja Junts per tornar a ser investit com a president del govern espanyol. A través d'una piulada, l'eurodiputat de Junts ha afirmat que les paraules de determinats polítics "fan pujar el preu del pa", però, en canvi, hi ha d'altres "fan pujar el preu de la calç viva". En aquest sentit, ha fet befa del "repunt en l'interès espanyol per l'òxid de calci". Les paraules de Puigdemont van directament adreçades contra Felipe González pel seu passat tacat per la calç viva, fent referència al segrest, tortura i assassinat per part dels Grup Antiterrorista d'Alliberament (GAL) de dos membres del comandament Gorki de ETA, José Antonio Lasa i José Ignacio Zabala, els cadàvers dels quals van ser trobats enterrats en calç viva l'any 1985.
Hi ha polítics que quan parlen fan pujar el preu del pa, i d’altres que fan pujar el preu de la calç viva.
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) September 21, 2023
De moment, sembla que hi ha hagut un repunt en l’interès espanyol per l’òxid de calci… pic.twitter.com/kMsw9tfcmG
"Espanya és una narració"
El president a l'exili també ha ironitzat contra els mitjans de comunicació espanyols, dels qui ha assegurat "m'estalvien un munt de feina". Puigdemont ha denunciat que cada dia s'assabenta d'una cosa nova sobre les seves negociacions i pensaments "i descobreixo moltes coses que desconeixia". En una altra piulada aquest dijous, ha afirmat que veient "els esforços pel control del relat", només li confirma "la impressió que Espanya no és una nació, sinó una narració".
La premsa espanyola m’estalvia un munt de feina. Cada dia m’assabento del que estic negociant i del que penso, i descobreixo moltes coses que desconeixia 🤣.
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) September 21, 2023
Veient els esforços pel control del relat, es confirma la impressió que Espanya no és una nació, sinó una narració.
González i Guerra contra l'amnistia
L'exvicepresident del govern de l'Estat i exnúmero 2 del PSOE, Alfonso Guerra, i Felipe González ha unit forces per carregar contra Sánchez i l'amnistia. Aquest dimecres van presentar junts a l’ateneu de Madrid el nou llibre de Guerra: ‘La rosa y las espinas’, un acte que va servir per seguir mostrant la seva disconformitat. Alfonso Guerra va aprofitar per titllar Pedro Sánchez de “dissident” per defensar, a parer seu, tesis contràries amb allò que pensen les bases de l’actual PSOE. Va insistir que l'amnistia és “una humiliació deliberada a la generació de la Transició”, una “condemna a la democràcia i als espanyols que van votar la Constitució”, i una llei en ella mateixa “injusta” perquè “situa els traïdors com a demòcrates”.
Per la seva banda, Felipe González va comparar el dret a l’autodeterminació amb l’autoritarisme de l'URSS. “Stalin també autodeterminava a tothom”, assenyalava amb to irònic. “No podem permetre el xantatge, i menys si ve de minories en extinció”, va manifestar l’expresident espanyol en clara referència a l’independentisme i el poder que pot exercir sobre el PSOE en l’actual legislatura. González considera que aprovar una llei d’amnistia en l'actualitat suposaria esmenar la intervenció del govern espanyol a la Generalitat. “Podria provocar fins i tot que diguessin que ja no els fa falta un referèndum, perquè ja el van celebrar, i ara ho dirien amb més raó”, va defensar.
Les advertències de Puigdemont
Les negociacions entre PSOE i Junts de cara a una possible investidura de Pedro Sánchez es manté a 5 dies del debat d'investidura d'Alberto Núñez Feijóo. Tanmateix, segueixen sent evidents les tensions entre ambdues formacions, tant és així que el passat diumenge Puigdemont posava fil a l'agulla, i advertia els socialistes que "les condicions no les posa qui demana ajuda". "Em penso que algú es confon. No som nosaltres els qui necessitem suports per anar a la investidura", va escriure en un missatge publicat a Twitter.
Puigdemont defensa que Junts posi les condicions i que els partits espanyols "tenen dret a discutir-les i negociar-les". A més, va negar un paral·lelisme amb anar a un banc a demanar un crèdit. "Pots negociar si hi ha un període de carència i el tipus d’interès que et proposen, per exemple. Però no li pots posar condicions i demanar que renunciï a cobrar interessos. Vaja, si és que vols que et donin el crèdit, és clar", va afirmar.