La ultradreta francesa vol canviar el tarannà de la capital de la Catalunya Nord. Le Rassemblement National, el partit de Marine Le Pen, va guanyar les darreres eleccions municipals amb el seu candidat, i ara alcalde, Louis Aliot el passat mes de juny.

Amb menys d'un any ja ha deixat la seva empremta per a esborrar qualsevol simbologia lligada amb la identitat d'aquesta regió i el seu catalanisme d'arrel. El darrer exemple és flagrant. La ciutat ha canviat el seu escut i ha afegit la paraula 'la rayonnante' [la radiant], que vol fixar aquest concepte i deixar enrere el de catalanitat. 

PERPIGNAN LA RAYONNANTE

L'escut ja és més petit que el concepte que volen remarcar 'La rayonnante'

Fins ara, a l'escut no hi havia cap paraula reivindicativa però sí s'utilitza en logotips i marques per a promoure Perpinyà amb el concepte 'la catalane'. A més, per esmenar qualsevol interpretació, Aliot ha detallat el per què de posar en valor el concepte de la llum com el més important: "És l’element central que funda Perpinyà i que ho fa des de fa segles. Una tradició secular reconeguda per a tothom i molt més enllà de les creences particulars que pertanyen a cadascú. Perpinyà és aquesta ciutat radiant que celebrem amb aquest nou i modernitzat escut arrelat que recupera la seva identitat de mecenatge".

Per això, assegura Aliot, és una ciutat "mediterrània ancorada en la seva identitat catalana" però també "arrelada completament a França". Aquesta dualitat, creu necessària posar-la en valor i per això ha tingut la deferència de "conservar l'escut i els seus colors catalans".

ESCUT PERPIGNAN LA RAYONNANTE

Marques que utilitza el consistori, fins ara, per promoure el turisme i el seu patrimoni 

"Llibertat per aprendre el català"

En un discurs que, en molts aspectes, recorda la "llibertat" que pregona la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, per defensar que cadascú "aprengui i tingui l'educació que vulgui", Aliot segueix la mateixa línia: "És evident que tots vivim diàriament i lliurement també segons la sensibilitat de cadascun. Per exemple, fent que els fills aprenguin la llengua catalana o no, celebrant Sant Jordi o no, la festa de la rosa i el llibre ... Aquesta naturalesa catalana també forma part de la República francesa i això sense ambigüitats".

Louis Aliot facebook

L'alcalde de Perpinyà, Louis Aliot / Font: facebook 

Però posa el matís contradictori per destacar que hi ha altres aspectes que van per davant: "És particularment cert, en aquest període tan difícil que estem vivint amb la crisi sanitària, que avui depèn de nosaltres retornar a Perpinyà tota la seva brillantor, tota la llum que ha portat en realitat des de la seva fundació". I centrat en un nou concepte inventat diu que "la llum és sinònim de bellesa, gràcia però també de transcendència. La llum convida l’home a superar-se a si mateix, a superar obstacles. La llum és energia".

El poder de Le Pen

Louis Aliot va trencar amb el regnat des de l'any 2009, del fins aleshores alcalde de Perpinyà, Jean-Marc Pujol. D'aquesta manera, el partit d'ultradreta francès es va imposar per primera vegada en un municipi de més de 120.000 habitants que dona ales a Marine Le Pen de cara a les generals. Això, sumat a les crítiques del govern Macron per la gestió de la pandèmia i unes xifres de positius i ingressos a l'UCI de rècord, poden sumar per donar més protagonisme a Le Pen i les seves polítiques radicals.

Aliot es va sumar al projecte polític de Jean-Marie Le Pen l'any 1988, quan tan sols tenia 19 anys. Una dècada després, va ser elegit conseller regional a la regió Midi-Pyrénées i l'any 2001 es va convertir en el coordinador de campanya de Le Pen a les eleccions presidencials del 2002. Aquella va ser la prèvia que el va apropar a Marine Le Pen amb qui, anys més tard, mantindrien una relació sentimental fins que es van separar el 2019. Aliot és des del 2011 vicepresident del Front Nacional i comparteix la línia moderada de Bruno Gollnisch.

Imatge principal: el nou escut de Perpinyà