La Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha declarat la nul·litat parcial del Decret 9/2017 de la Generalitat sobre plurilingüisme per considerar que discrimina els alumnes que elegeixen l'ensenyament en castellà. De fet, tal com avançava El Nacional, fa dos mesos el TFJ valencià ja va suspendre de manera cautelar l'aplicació del decret de plurilingüisme impulsat pel socialista Ximo Puig.
Els magistrats de la Secció Quarta estimen parcialment el recurs interposat pel sindicat CSI·F i anul·len la disposició addicional 5a de la norma per entendre que vulnera el dret fonamental a la igualtat i el dret a l'educació, ha informat el TSJCV en un comunicat.
Segons han considerat els magistrats, la suspensió s'argumenta en el fet que el decret "discrimina els alumnes que opten per un ensenyament majoritàriament en castellà davant qui elegeixen el valencià com a llengua vehicular, ja que aquests últims reben més hores de docència en anglès".
La mateixa Sala ja havia acordat la suspensió cautelar del decret del plurilingüisme i havia donat un termini de cinc dies a la Conselleria d'Educació perquè precisés quines mesures ha adoptat per complir aquesta resolució judicial.
La sentència
En la sentència, notificada avui a les parts, el Tribunal considera que aquesta disposició suposa "una evident diferència de tracte entre el valencià i el castellà que té una clara incidència" en el certificat que acredita el nivell d'anglès de l'alumnat en acabar els diferents nivells educatius.
Segons recull, "manca de justificació i per això resulta desraonat i desproporcionat la manera excloent de concebre en aquesta Disposició addicional 5a l'accés a l'ensenyament i la certificació del nivell d'anglès per a l'alumnat que opti per més presència del castellà".
En la seva resolució, la Sala apel·la a la jurisprudència del Tribunal Suprem, del Constitucional i del Tribunal Europeu de Drets Humans, i conclou que la norma "introdueix aquesta distinció arbitrària i injustificada entre les dues llengües oficials de la Comunitat Valenciana (en clar greuge comparatiu o desequilibri en perjudici del castellà) a compte de l'anglès".
Diu que atenent l'existència de dues llengües cooficials, l'Administració autonòmica, acreditat el dèficit del valencià, pot promoure accions positives per afavorir-lo, però aquestes han de ser proporcionades i no han d'anar en detriment del castellà.
Per al Tribunal, la diferència entre l'acreditació de l'anglès en els nivells bàsic, intermedi i avançat, no és una "acció positiva" de promoció del valencià en comparació amb el castellà, sinó "una estratègia d'atracció cap a més dinamització o normalització favorable al valencià a través de l'oferiment de més nombre d'hores en anglès i la més elevada certificació de l'esmentat idioma estranger".
Com a conseqüència d'això, conclouen que "s'infligeix una sanció indirecta (menys anglès i menor nivell de certificació de l'esmentat idioma)" a l'alumnat que desitgi optar pel castellà.
Amb això, la disposició ara anul·lada "produeix un efecte inhibidor, descoratjador, desincentivador o dissuasiu" en els qui pretenguin exercir l'opció preferent pel castellà en lloc del valencià i suposa "un clar greuge comparatiu per a l'alumnat que opti per més presència del castellà".