Junts per Catalunya votarà aquest dimarts en contra de la senda de dèficit que proposa l'executiu de Pedro Sánchez. Es tracta del primer pas que necessita fer el govern espanyol per aprovar els pressupostos del 2025. D’aquesta manera, la formació de Míriam Nogueras colpeja doblement l’executiu de PSOE i Sumar, perquè aquest matí ja han anunciat que votaran en contra de la reforma de la llei d’estrangeria. I el cop dels juntaires a l'estabilitat del govern espanyol arriba en la vigília de la reunió a Barcelona entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès en plenes negociacions per investir el socialista Salvador Illa com a nou president de la Generalitat.

L'encarregat de donar els arguments per votar-hi en contra ha estat el diputat Josep Maria Cruset: “En els últims dies hem tingut coneixement de quines han estat les dades d’execució pressupostària del 2023; i a Catalunya s’ha executat només un 45% d’allò que s’havia pressuposat; algú podria dir que això és fruit de les dificultats d’executar els pressupostos o del context macroeconòmic, però a Madrid hi ha hagut un 212% d’execució; a Múrcia, un 218%; i a Castella-la Manxa, un 115%". “Catalunya queda en el percentatge d’execució més baix de tot l’Estat, tot i ser la tercera comunitat que més recursos aporta”, ha lamentat. 

Cruset, en una atenció als mitjans de comunicació al Congrés dels Diputats, ha recordat que el seu grup parlamentari "ha avisat en diverses ocasions que no forma part de cap bloc i que els seus vots no es poden donar per descomptats". Així, també ha mencionat que Junts per Catalunya ja va advertir al govern espanyol de la necessitat de "corregir el baix percentatge d'execució d'inversions a Catalunya" si pretenien comptar amb el suport dels independentistes. "Hem escoltat aquest dimarts la intervenció de la vicepresidenta María Jesús Montero i no hi ha hagut cap canvi", ha sentenciat per confirmar el vot negatiu de Junts per Catalunya en el primer pas —imprescindible— per aprovar els pressupostos generals del pròxim exercici.

Junts per Catalunya va demanar al govern espanyol un informe sobre l’execució pressupostària de l’exercici 2023. I l’executiu de Pedro Sánchez li ha remès un document de 108 pàgines. Per a calcular la nova prova del dèficit en execució pressupostària que pateix el país, la formació que capitaneja Míriam Nogueras ha fet una comparació entre la inversió inicial i la inversió real en la suma de tres blocs diferents: ‘organismes autònoms i resta d’entitats’, ‘sector públic administratiu amb pressupost estimatiu’ i ‘sector públic empresarial i fundacional’. Amb aquestes dades es pot concloure que a Catalunya se li van pressupostar 2.276.418 milions d’euros i només se n’han executat 1.028.171, per la qual cosa s’han invertit 130 euros per català i només s’ha executat el 45% del que s’havia pressupostat. El percentatge es dispara al 212% en el cas de Madrid perquè el govern espanyol havia pressupostat 1.207.274 milions d’euros i n’ha acabat executant 2.558.469 milions d’euros (373 euros per madrileny).  

 

Gran patacada parlamentària de Sánchez el primer aniversari del 23-J

En el primer aniversari de les eleccions generals del 23-J, PP i Junts han tornat a fer visible la fragilitat parlamentària de Pedro Sánchez. Aquest dimarts se celebra al Congrés dels Diputats un Ple ‘escombra’ per debatre i votar fins a set iniciatives i marxar de vacances amb els deures fets. Però populars i juntaires provocaran que els socialistes marxin amb assignatures pendents: el govern espanyol patirà una nova patacada a la cambra baixa perquè aquests dos grups votaran en contra de la reforma de la llei d’estrangeria i de la senda de dèficit.

PSOE i Sumar han negociat de forma continuada amb PP i Junts per salvar la llei d'estrangeria durant la llarga jornada que s’ha viscut a la madrilenya Carrera de San Jerónimo, sense èxit. Els punts de l’ordre del dia que sí que preveuen tirar endavant són els següents: un nou decret anticrisi, la llei de paritat, les lleis bàsiques d’agents forestals, mediambientals i bombers, i la reforma i renovació del CGPJ. 

 

La reforma de la llei d'estrangeria, pel pedregar

Aquest dimarts al matí, Míriam Nogueras plantava la llavor d'un important xoc al Congrés entre Junts i el govern espanyol. La líder de Junts per Catalunya defensava “plantar-se” i votar en contra de la llei d’estrangeria davant “l’abús de solidaritat” que el govern espanyol va practicar amb els catalans quan va decidir incloure Catalunya en el repartiment de 347 menors estrangers no acompanyats. Apuntava, a més, que no tenia cap sentit que els juntaires votessin a favor d’una llei d’estrangeria que automatitza el repartiment d’immigrants a tot l’Estat quan, paral·lelament, la formació independentista negocia amb el govern espanyol els termes de la delegació a la Generalitat de les competències en immigració. 

En el seu discurs, la portaveu de Junts al Congrés ha insistit que per acollir immigrants calen recursos per complir totes les “garanties” en integració i acompanyament i garantir així la “convivència” entre persones. És per això que ha reivindicat la necessitat de donar “tranquil·litat i seguretat als que venen i als que ja hi són”. Durant la seva intervenció, ha carregat contra el “bonisme de la suposada esquerra” i el “populisme de la dreta i extrema dreta” en matèria d’immigració.

Ens hem de plantar i nosaltres ens plantem”, ha sentenciat Nogueras durant el seu discurs, després de criticar una llei que vol fixar que a partir d’ara el repartiment d’immigrants es decidirà en una conferència del govern espanyol amb totes les comunitats autònomes que hauran d’acatar de forma obligatòria els territoris. Paral·lelament, la líder de Junts instava el govern espanyol a “retirar” la llei i tancar ja amb Junts el pacte que van assolir el passat gener: la delegació a la Generalitat de les competències en immigració.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!