Dimarts complicat per Podemos. Abans que es fes públic que la formació liderada per Ione Belarra passa al grup mixt del Congrés, el coordinador de Podemos a Madrid, Jesús Santos, ha anunciat la seva decisió d'abandonar el partit a causa de discrepàncies amb la direcció i la política de la formació respecte Sumar. Santos, que va assumir el càrrec l'any 2020, ha explicat els seus motius en una carta publicada a les xarxes socials on destaca que no comparteix les directrius de la cúpula del partit respecte la relació amb Sumar. Destaca que a parer seu s'estan "aixecant unes fronteres cada cop més grosses" amb la formació liderada per Yolanda Díaz. "El que l'any 2016 cabia dins de Podemos, avui ja no hi cap a causa del reforç d'una línia política centrada en la seva autoafirmació i en aixecar unes fronteres cada vegada més grosses. Un recorregut del nucli morat que és legítim, però no comparteixo", ha escrit.
Con esta carta, abandono Podemos y explico mis razones políticas.
— Jesús Santos Gimeno (@jesussantosalc) December 5, 2023
Un fuerte abrazo a toda la buena gente con la que he trabajado estos años, aunque ahora discrepemos. Tengo la esperanza de que nos reencontraremos para seguir cambiando el país. Porque de eso va la política. pic.twitter.com/ogwmgjQ96h
L'ara excoordinador a Madrid de Podemos assenyala que la seva principal discrepància radica en la concepció dels espais polítics i considera que la dinàmica actual de Podemos de confrontació amb Sumar no és el camí idoni per la formació. En aquest sentit, Santos explica que les "últimes i més notòries discrepàncies" estan relacionades amb la política duta a terme pel partit respecte al naixement de Sumar, liderat per Yolanda Díaz, actual vicepresidenta segona del Govern. Un moment en el qual, segons ell, s'hauria d'haver aprofitat el capital social de Podemos per influir sobre el rumb estratègic de Sumar, però que, segons lamenta, "el nucli dirigent" de la formació va entendre "com una competició per la propietat de l'espai". "La meva discrepància principal radica en el fet que no crec que els espais polítics 'preexisteixin' a la voluntat del poble i que n'hi hagi prou amb ocupar-los, sinó que és la gent, amb el seu vot, la que acaba validant o rebutjant les diferents propostes estratègiques i polítiques", argumenta en la missiva.
En aquest sentit, Santos considera que el naixement del moviment Sumar "no s'explica per determinades maniobres particulars" sinó "d'acord amb una nova realitat política" ja que una part del país reclama "fer les coses de manera diferent". En qualsevol cas, el fins ara coordinar autonòmic de Podemos trasllada el seu desig de tornar a trobar un camí d'unió. "Tinc l'esperança que tornem a retrobar-nos en una situació més propícia que ens permeti continuar canviant el país, juntes i junts", diu.
Podemos trenca amb Sumar al Congrés i passa al grup mixt
La relació entre Podemos i Sumar està trencada. Des de feia mesos, abans que se signés l'acord de coalició entre les dues formacions per concórrer plegats a les eleccions del 23-J, ja se sabia que la relació entre les dues forces no era bona, però aquest dimarts s'ha trencat definitivament: el diputat de la formació morada, Javier Sánchez Serna, ha anunciat en roda de premsa que els cinc parlamentaris de Podemos passaran al grup mixt del Congrés i abandonaran el grup parlamentari de Sumar per garantir la seva "capacitat de fer política" a la Cambra Baixa i per "seguir impulsant les mesures valentes que necessiten les majories socials". "Hem intentat fer tot el possible des del grup parlamentari de Sumar, però s'ha demostrat impossible", ha lamentat Sánchez Serna, que ha assegurat que "les regles no són iguals" per tots els membres de la coalició i que a Podemos, fins ara, "no se li ha permès fer política en forma d'intervencions o de presentar proposicions de llei".