Quan es tracta de reduir l'emissió de gasos d'efecte hivernacle, Catalunya compleix. Així ho assegura un comunicat del Govern català que indica que Catalunya va reduir les emissions més del 12% respecte a 2019. Tot i això, parlem d'una "caiguda dràstica" de les emissions intrínsecament lligada a les limitacions de l'activitat i de la mobilitat a causa de la pandèmia de la Covid-19.
Un avanç de l'anàlisi d'emissió de gasos d'efecte hivernacle que ha publicat el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural un dia abans que comenci a Glasgow (Regne Unit) la cimera mundial COP26 pel Canvi Climàtic. Un informe elaborat en funció dels principals indicadors d'activitat i socioeconòmics utilitzats pel Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC).
Reducció del 12,4%
Les emissions d'efecte hivernacle van aconseguir a Catalunya el 2020 els 38,5 milions de tones de CO2 equivalent (MtCO2eq), la qual cosa suposa una reducció del 12,4% respecte a 2019. a qual cosa suposa, al seu torn, uns índexs inferiors en un 33% als de 2005, l'exercici amb més emissions en el període 1990-2019. I per primera vegada, subratlla la conselleria, per sota dels nivells de 1990, en concret, un 1%.
El paper de la covid
Tanmateix, cal tenir en compte el paper que han tingut les restriccions i limitacions promogudes durant la pandèmia, que "han comportat una desacceleració important de l'activitat econòmica i del transport, i que es tradueix en una reducció del consum de combustibles fòssils i de la producció en general", explica l'Oficina del Departament amb competències en aquest tema.
Una segona causa, destaca l'oficina, és l'increment de la generació d'electricitat amb fonts d'origen renovable en el conjunt de la xarxa de distribució elèctrica.
La suma de tots els elements ha ocasionat un descens de les emissions associades al conjunt del transport en un 15%; una caiguda de les vinculades a la indústria del 8%, i una baixada en les relacionades amb la generació elèctrica del 31%.
Dels 38,5 milions de tones emeses el passat any, afegeix l'Oficina, 13,1 ho van ser en instal·lacions sotmeses al règim de comerç de drets d'emissió, segons xifres calculades, verificades i reportades el 2020 per les 122 instal·lacions afectades.
Compliment dels objectius
L'Oficina Catalana incideix que 2020 "és un any emblemàtic", ja que la Unió Europea va establir uns objectius energètics i climàtics coneguts com a "20/20/20" per reduir les emissions un 20% respecte a 1990, augmentar la proporció de l'ús de renovables un 20%, i millorar l'eficiència energètica en el mateix percentatge.
"Les estimacions ara obtingudes -rebla l'informe- indiquen que Catalunya ha complert els objectius de reducció d'emissions".