La infiltrada, guardonada amb el premi Goya a millor pel·lícula, ha exaltat la lluita policial contra ETA. La història real que retrata el film és la infiltració de la policia Elena Tejada, que va ser triada pel comissari de la policia espanyola que dirigia l'operació, Fernando Sainz Merino, el qual va ser denunciat per tortures a tres militars independents catalans el 1980, segons denuncia el diari Naiz. A la pel·lícula no apareix el nom del policia, però va ser identificat per El Mundo fa uns dies, i ha estat assenyalat com un torturador per tres independentistes detinguts el 1980. Els denunciants, Xavier Barberá, Antoni Massagué i Ferran Jabardo, eren militars de l’Exèrcit Popular Català (EPOCA) i van ser detinguts el 1980 en relació amb l'atemptat mortal contra l'industrial José María Bultó. Van denunciar haver estat torturats a la comissaria de la Via Laietana per forçar les seves autoinculpacions, una declaració que després no van ratificar davant del jutge a l’Audiència Nacional.
La denúncia dels tres militars va obrir un procés judicial en un jutjat de Barcelona que els va permetre identificar en una roda de reconeixement Sainz Merino, conegut amb el sobrenom d'"El Inhumano". Finalment no va haver-hi judici per tortures, però van elevar el cas al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg. El 1987 va ser el primer cop que l'Estat espanyol va haver de comparèixer a Estrasburg acusat d'haver vulnerat el Conveni dels drets humans. Europa va donar la raó als independentistes pel que fa a la vulneració del dret a un judici just. Un cop repetida la vista oral, van quedar absolts el 1993 per l'Audiència Nacional —la mateixa que els havia condemnat onze anys abans— en considerar que sense l'autoinculpació aconseguida amb tortures, no es podia provar la seva participació en l'atemptat.
Tortures al País Basc
L'experiència a Barcelona li va servir per situar-se en la lluita contra ETA, així doncs, Sainz Merino va ser destinat al País Basc, on va dirigir la policia espanyola a Guipúscoa entre el 1992 i el 1999. Segons consta en un informe de l'Institut Basc de Criminologia, la tortura policial va ser una realitat molt comuna a Euskal Herria, especialment a Guipúscoa. En concret, durant aquest període es van documentar 214 casos de tortures per part de la policia espanyola. Segons detalla el Naiz, en els dos primers terços del seu "mandat", Sainz Merino va compartir tasques repressives amb el primerament coronel i després general de la Guàrdia Civil, Enrique Rodríguez Galindo, que estava encara al capdavant de la Comandància d'Intxaurrondo. Precisament, l'època a Guipúscoa correspon amb el període en què l'agent Elena Tejada va dur a terme la seva infiltració, segons va revelar la revista Ardi Beltza l'any 2000.
L'ocultació del personatge
La identificació del comissari ha sortit a la llum a partir de l'èxit de La infiltrada als premis Goya. Durant la recollida del premi a millor pel·lícula, la productora, María Luisa Gutiérrez, va agrair a tots els policies que "van arriscar la seva vida, sobretot per defensar els principis de la democràcia". Al film, el personatge d'El Inhumano està interpretat per Luis Tosar, que el retraten com un policia que rebutja mètodes il·legals i prioritza la seguretat dels seus agents. Tanmateix, el mateix Tosar ha explicat en diverses entrevistes que "despertava els agents a hores intempestives i era molt actiu". Sainz Merino, actualment jubilat, havia concedit algunes entrevistes relacionades amb la pel·lícula fent servir pseudònims i ocultant la seva cara, fins que El Mundo ha revelat la seva identitat.