Més espionatge. Corinna Larsen va contractar una agència de detectius per investigar catorze amics de Joan Carles I, també denominats com "les hommes de paille" (els homes de palla, en francès). Una llista que inclou empresaris com Juan Carlos Escotet, 'els Albertos' (Alberto Alcocer i Alberto Cortina), Álvaro d'Orleans, Allen Sanginés Krause i Joaquín Romero Maura. Cal recordar que els tres últims estan relacionats amb les indagacions judicials a Suïssa i l'estat espanyol sobre el patrimoni del rei emèrit, arxivades recentment. A més, Corinna manté ara una batalla judicial en els tribunals britànics contra l'exmonarca per assetjament.
L'exparella de Joan Carles I va contractar els serveis de l'agència de detectius suïssa Alp Services, segons publica El País aquest diumenge. L'empresa va emetre el passat 19 de gener del 2021 una factura per valor de 130.000 francs suïssos (126.000 euros). Tanmateix, la relació va començar poc després que el fiscal suís Yves Bertossa l'imputés l'any 2018 per un presumpte delicte de blanqueig de capitals a l'hora de rebre la donació de 65 milions d'euros que l'emèrit ocultava en un compte d'un banc de Ginebra. L'encàrrec de Corinna a Alp Services va ser clar: "ensorrar" la reputació de Bertossa, que finalment va arxivar el cas al desembre.
Contra l'emèrit a Londres
L'equip del mediàtic detectiu suís Mario Brero, propietari de l'agència, també ha investigat els esmentats "homes de palla" a petició de Corinna. L'objectiu d'aquest moviment és fer servir la informació aconseguida contra Joan Carles I en la batalla judicial que mantenen després de la ruptura, que ha acabat amb una demanda per assetjament en els tribunals britànics. Es tracta de catorze persones amigues de l'emèrit, entre els quals n'hi ha cinc que no han estat encara identificades: N. Muñoz, F. de la Rosa, J. Pujol, J. Pigné i M. García.
La resta sí que han estat identificats. Comencem amb el banquer de 62 anys Juan Carlos Escotet, que és el cinquè home més ric d'Espanya gràcies al seu patrimoni de 2.700 euros. És president d'Abanca, fundador de Banesco, propietari de Nueva Pescanova, accionista del Deportivo de A Coruña i amic del rei Joan Carles, amb qui comparteix afició pel mar i ha navegat en unes regates de Sanxenxo (Galícia). El segueixen 'els Albertos', Alberto Alcocer (79) i Alberto Cortina (76), que controlen mitjançant una societat el 4,92% de la constructora d'ACS. Són vells amics de l'emèrit, amb qui van a caçar.
Investigacions arxivades
Per la seva banda, José Mestre (64) és propietari de Terminal Catalunya (Tercat), empresa que gestionava una de les dues terminals de càrrega del port de Barcelona. És un dels homes més rics de Catalunya, tot i que l'any 2015 va ser condemnat a dotze anys de presó per facilitar l'entrada de 186 quilos de cocaïna mitjançant un vaixell de càrrega. Així mateix, Joaquín Romero Maura és un antic conseller de Joan Carles I que ha estat investigat per la Fiscalia del Tribunal Suprem en les indagacions recentment arxivades. La qüestió és que l'any 2004 va crear un trust en el paradís fiscal de Jersey amb 14,9 milions, l'únic beneficiari del qual era el mateix emèrit. Tanmateix, la Fiscalia no ha demostrat que ningú s'hagi beneficiat d'aquests fons.
Seguim amb Allen Sanginés Krause (61), empresari mexicà que va fer sis transferències de més de mig milió d'euros a nom de Nicolás Murga Mendoza, excoronel de l'Exèrcit de l'Aire i ajudant de Joan Carles I. Part d'aquests pagaments es van transferir a comptes de titulars de la família reial i altres persones properes que van accedir als diners amb targetes de crèdit. Igualment, la investigació de la Fiscalia es va arxivar perquè l'exmonarca va regularitzar la seva situació amb Hisenda. Alhora, Josep Cusí (88) és un empresari català molt proper a l'emèrit, fins al punt que va pagar gairebé 250.000 euros del viatge de nuvis de Felip VI i Letizia. L'agència de detectius ha investigat tant Cusí com el seu advocat, Buenaventura Castellanos Matarrodona. Per acabar, Álvaro d'Orelans (75), que és cosí llunyà de Joan Carles I i propietari de la Fundació Zagatka, que va pagar durant anys centenars de vols privats de l'exmonarca per més de vuit milions d'euros.