La mobilitat segueix una tendència a la baixa, excepte els dijous. A les portes del confinament perimetral, cada setmana, els dijous abans de les 22 h, hi ha una sortida massiva de l'àrea metropolitana.

Segons dades de la Conselleria d'Interior, aquest dijous passat hi va haver un augment de la mobilitat del 8,6% al peatge de Mollet i del 16,66% a la Roca i Martorell.

Per contra, divendres, dissabte i diumenge, la mobilitat cau. Divendres un 40% a Mollet i un 35% a la Roca i Martorell; dissabte, un 80% a Mollet i un 74% a la Roca i Martorell, i diumenge un 85% a Mollet i un 79% a la Roca i Martorell.

Miquel Sàmper, conseller d'Interior, entén que pot semblar un contrasentit el tancament perimetral i l'èxode dels dijous. "És una contradicció i no l'hi puc negar", ha dit durant la roda de premsa de Salut i Interior a preguntes de ElNacional.cat. Però també explica que la mobilitat "és molt inferior a la d'un cap de setmana normal". 

Sobre si cal aplicar mesures en aquest sentit, Sàmper diu que tot i que "es podria fer un cap de setmana encara més llarg", començant les restriccions de mobilitat el dimecres, "no creiem que hàgim d'estirar més el cap de setmana". "Malgrat l'augment, hi ha molta reducció", ha insistit.

+ distància - furts

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha explicat les dades en la compareixença diària i ha exposat la reducció dels delictes a Catalunya durant aquesta segona onada de la Covid-19. Dels 1.783 delictes al dia s'ha passat a 1.247. Aquest diumenge, però, la dada ha caigut als 569.

Miquel Samper Conseller Interior - Sergi Alcazar

Miquel Sàmper en una foto recent en una entrevista per a 'El Nacional.cat' - Sergi Alcàzar

"La disminució és important, rellevant. Una bona notícia provocada per la presència dels controls policials", ha explicat Sàmper. Interior interpreta que la reducció de la mobilitat ha contribuït a la reducció dels delictes. Sobretot, pel que fa als furts. La mitjana diària del mes de novembre del 2019 era de 583. Ara és de 310.

En canvi han pujat els delictes relacionats amb les compres per internet. L'any passat n'hi havia 213, ara n'hi ha 254 de mitjana. La policia demana fer compres segures per internet, com escollir botigues de confiança, custodiar la targeta de crèdit, fer servir contrasenyes segures i evitar fer les compres en xarxes wifi obertes. 

Multes per festes

Aquest cap de setmana s'han posat 2.738 denúncies per saltar-se les restriccions. S'han fet 7.259 identificacions. Entre les denúncies n'hi ha una a 15 persones que van fer una festa a l'Eixample de Barcelona, una altra a 13 més que eren a l'ermita de Cervelló i les de dues festes amb 33 persones al barri vell de Girona i la Devesa.

En total, tant les policies locals com els Mossos d'Esquadra han tancat 27 establiments aquest cap de setmana.