L'Ajuntament de Barcelona destinarà 400.000 euros a projectes de salut i cooperació internacional que ajudin a fer front la Covid-19 en altres països.
Segons un comunicat del consistori, amb aquesta mesura es converteix en la primera administració de l'Estat que aprova ajudes de cooperació extraordinàries contra la pandèmia.
Poden optar a gestionar aquests projectes entitats i ONG acreditades com a expertes en acció humanitària i emergències. Totes elles podran presentar les seves sol·licituds telemàticament entre el 14 i el 20 de maig i com a màxim podran demanar 80.000 euros i l'import de la subvenció no excedirà el 80% del cost total de la intervenció.
El consistori ha detallat que en la convocatòria es prioritzaran les intervencions que s'executin en aquells territoris considerats com a prioritaris en el pla director de Cooperació per a la Justícia Global de Barcelona 2018-2021, com és el cas de Jordània (Amman), Líban (Saïda), Marroc (Tetuan), Moçambic (Maputo), Senegal (Dakar), Tunísia (Tunis), Colòmbia (Cali, Medellín i Bogotà) i poblacions palestines de Cisjordània i la franja de Gaza.
Igualment, les subvencions aniran destinades a sectors directament afectats per la crisi de la Covid-19, prioritzant el sector de la salut, aigua, sanejament i higiene, així com població vulnerable amb escassetat de recursos ubicades principalment en suburbis de les grans ciutats, que acostumen a ser les zones amb major densitat de població.
El director de Justícia Global de l'Ajuntament, David Llistar, ha destacat que "el coronavirus entra als països empobrits per les ciutats capitals, s'expandeix més tard als suburbis i des d'allà a les petites ciutats i finalment a les zones rurals". "Per això resulta clau intervenir en la contenció de la pandèmia a les ciutats per limitar la incidència a la resta del país", ha afirmat.
La nova convocatòria forma part dels més de 10,2 milions d'euros que l'Ajuntament ja va consignar aquest 2020 per a actuacions de cooperació internacional i educació en favor de la justícia global.