Tal com havia proposat el Departament de Salut, Barcelona i la seva àrea metropolitana i la regió sanitària de Lleida avançaran finalment a la fase 2 de la desescalada a partir del pròxim dilluns 8 de juny. En aquesta fase continuaran Girona i la Catalunya Central. Per la seva banda, els territoris més avançats, les regions d'Alt Pirineu i Aran, Terres de l'Ebre i Camp de Tarragona, progressaran a l'última de les etapes del desconfinament, la fase 3. Després de reunir-se aquesta setmana, així ho ha avalat el Ministeri de Sanitat.

El cas que més preocupava era el de Lleida, després de detectar un petit rebrot, que s'ha pogut controlar. Les cadenes de transmissió estan identificades i es fa el seguiment del 100% dels contactes. Tot i això, Salut extremarà la vigilància i les precaucions a tres zones concretes. Es tracta de la ciutat de Lleida i de les comarques de les Garrigues i del Baix Segrià.

Per la seva banda, la Comunitat de Madrid també avançarà dilluns que ve a la fase 2, avançant al mateix ritme que Barcelona, malgrat les presses de la presidenta Isabel Díaz Ayuso durant les últimes setmanes. Castella i Lleó, el tercer territori de l'Estat més colpejat pel coronavirus, també passarà íntegrament a fase 2.

En aquest moment, en fase 3 només hi ha 45.000 persones, els habitants de Formentera, La Graciosa, El Hierro y La Gomera. A ells s'afegiran a partir de dilluns els habitants de la resta de les Balears i les Canàries, el País Basc, Navarra, Galícia, Cantàbria, la Rioja, Extremadura, Múrcia, Andalusia, Aragó, Astúries, Melilla i les províncies de Guadalajara i Conca (Castella-la Manxa)

El País Valencià ha estat l'únic territori de tot l'Estat que no ha demanat cap canvi de fase de cara a dilluns. No ha estat fins a aquesta setmana que ha entrat a la fase 2, i la setmana que ve té previst demanar el canvi a fase 3 per a les seves tres demarcacions.

Segons ha explicat el ministre Salvador Illa, a partir del dilluns, el 52% dels espanyols ja es trobaran en fase 3 i el 48% en fase 2.

Què es pot fer en fase 2?

La fase 2 suposarà un alleujament de les restriccions per a la capital catalana, la seva àrea metropolitana i la regió sanitària de Lleida. Entre altres coses, es permet l'obertura de les escoles i de tots els comerços. S'eliminen les franges horàries —amb excepció de 10 a 12 hores i de 19 a 20 hores, que continuen reservades per a gent gran—, i s'amplia la possibilitat de fer reunions de fins a 15 persones. El bany a les platges de Barcelona també estarà permès.

Fase 3 en mans dels presidents

Dilluns ja entrarà en vigor la sisena i última pròrroga de l'estat d'alarma, fins al 21 de juny. Hi haurà canvis substancials. Aquest cop, a partir de la fase 3, els presidents autonòmics seran les autoritats delegades competents, les qui prendran les decisions i fins i tot decidiran quan acaba aquesta última etapa. Finalitzada, els territoris entraran en la “nova normalitat” i s’aixecarà l’estat d’alarma. L'única competència que quedarà en mans de l'Estat serà la mobilitat, per poder restringir-la. Però les comunitats podran proposar al ministeri de Sanitat que es permeti la mobilitat entre les seves zones en fase 3, però no entre comunitats.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram