La Unió Europea alerta dels perills que corre la premsa d'arreu del món i ho fa en boca del seu alt representant, Josep Borrell. A la vigília del Dia Mundial de la Llibertat de Premsa que se celebra aquest dilluns 3 de maig, Borrell ha admès que li preocupa que arran de "la pandèmia del coronavirus s'estigui utilitzant en alguns països com a pretet per imposar restriccions indegudes a la llibertat de premsa".
En una carta enviada des del Consell de la UE, Borrell admet que "hi ha massa països on els periodistes han d'enfrontar-se a una legislació restrictiva, que en ocasions tracta de justificar-se invocant la situació d'emergència derivada del coronavirus i que talla amb la llibertat d'expressió i premsa". Així doncs, també cita exemples com "la proliferació dels bloquejos d'internet i el tancament de llocs web". Malgrat que no dona exemples, tampoc els que podria donar d'Espanya que des del Reial Decret 14/2019, pot tancar qualsevol pàgina web que consideri que pot provocar desordres públics.
A la carta, l'alt comissionat també reitera que "la Unió Europea està treballant tant dins com fora de les seves fronteres sense cedir en la defensa de la llibertat i la lluita contra la desinformació de la covid-19. Això es tradueix en la promoció de fonts fiables, desmuntar continguts falsos i enganyosos i la retirada de continguts il·lícits". Uns principis que no explica com portar-los a terme i d'aquí va raure l'anterior polèmica sobre la llibertat d'expressió a l'estat espanyol amb el seu partit socialista al capdavant. Així doncs, en la línia de Borrell, el cap de la Guàrdia Civil José Manuel Santiago també va declarar el passat 19 d'abril que els cossos de seguretat treballen per "minimitzar el clima contrari a la gestió de crisi per part del govern espanyol".
Per la seva banda, Borrell no ha demostrat ser el paradigma del respecte a la llibertat d'expressió en premsa. En una entrevista a la televisió alemanya Deutsche Well del març del 2019, el periodista li va preguntar per què la Constitució no incloïa el dret a l'autodeterminació i Borrell va respondre: "Pari, no penso seguir" i li va recriminar la mena de preguntes que feia.