Josep Borrell ha avisat des del principi que no opinaria sobre Espanya "perquè li queda lluny" i es passa "tot el dia parlant amb mig món per vídeconferència" però al final, no se n'ha pogut estar.
L'alt representant d'Afers Exteriors i vicepresident de la Comissió Europea ha oblidat citar en cap moment el paper dels sanitaris en la crisi del coronavirus i ha reiterat la lloança cap a l'exèrcit i totes les forces de seguretat com la Policia Nacional.
En una entrevista a Ràdio 4, Borrell assegura que Espanya és el model a seguir: "Tothom ha mobilitzat el seu exèrcit i el nostre és dels que ho estan fent millor".
"La crisi posa en valor l'esforç col·lectiu, la capacitat de donar una resposta conjunta i en podem sortir més units, més forts socialment". I per citar un exemple il·lustratiu, ha posat el del seu municipi natal, la Pobla de Segur: "A la residència del meu poble, sort que l'exèrcit va anar a desinfectar". Per tot plegat, Borrell es treu "el sombrero amb el que està fent l'exèrcit".
👉@JosepBorrellF: "Tothom ha mobilitzat el seu exèrcit i el nostre és dels que ho està fent millor. La crisi posa en valor l'esforç col·lectiu, la capacitat de donar una resposta conjunta i en podem sortir més units, més forts socialment". @ElmatiaRadio4 #GemmaNiergaRàdio4 pic.twitter.com/3ByAUkOUC3
— radio4_rne (@radio4_rne) April 9, 2020
Enfoca la pandèmia com una oportunitat per centralitzar la gestió sanitària. D'entrada, l'alt representant d'Afers Exteriors lamenta que la Unió Europea no tingui competències en aquest terreny i que dins de cada estat "són de cada comunitat autònoma". Per això demana una "plena sobirania" i discrepa que la batalla política espanyola "no hagi abaixat el seu volum".
Precisament, ha posat a tall d'exemple com a crítica al sistema actual la gestió de les residències, amb al capdavant el president Quim Torra: "Hi ha problemes enormes dels quals és difícil culpar el govern central, la palla a l'ull de l'altre sembla més grossa que la biga al teu".
En clau europea, Borrell no compta que avui hi hagi un acord entre els diferents membres, però demana una resposta conjunta: "El deute existeix, no és un fantasma, però la paraula rescat ara és improcedent. Es tracta de saber com ens endeutem i com anem al mercat de fons per estats". Per tot plegat, demana deixar a un costat "els prejudicis ideològics" ja que al davant "es juga la batalla de fins on arriba la solidaritat europea".