Aquest dijous, 9 d’abril, hi ha ple al Congrés dels Diputats. Entre els punts de l’ordre del dia, hi ha la segona pròrroga de l’estat d’alarma, fins al 26 d’abril. Però també hi ha diversos decrets aprovats pel govern espanyol en el marc de la crisi del coronavirus, com el que estableix el confinament total a excepció dels serveis essencials. Curiosament, es vota el mateix dia, el 9 d'abril, en què finalitza el permís obligatori retribuït i recuperable.

Segons l’esborrany de l’ordre del dia, que haurà de validar la Junta de Portaveus aquest dimarts, el ple arrencarà dijous a les nou del matí amb la segona pròrroga de l’estat d’alarma. A continuació, es debatrà la convalidació de quatre decrets aprovats aquests dies: el de mesures en l’àmbit laboral, el del permís retribuït recuperable, el de mesures complementàries en l’àmbit social i econòmic i el de mesures urgents en matèria de protecció i atenció a les víctimes de violència de gènere.

No obstant això, el decret estableix que el permís retribuït és entre els dies 30 de març i 9 d’abril. En la seva compareixença el passat dissabte, Pedro Sánchez va deixar clar que aquest enduriment del confinament no es prorrogaria juntament amb l’estat d’alarma. A partir del dilluns 12, els treballadors de serveis essencials no afectats pel decret original d’estat d’alarma podran continuar anant als seus llocs de treball.

Justament aquest decret és el que menys consens ha generat entre les forces polítiques. Començant pels socis del govern espanyol, com el PNB, que ja ha acordat que s’hi abstindrà. Els partits independentistes no han aclarit què faran, però van criticar el que consideraven un “nyap”. Des de l’oposició, el PP va anunciar que hi votaria en contra si no es modificava.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món