L'entorn de la cancellera alemanya, Angela Merkel, està molt molest amb el president espanyol, Pedro Sánchez, per la forma de gestionar el coronavirus. Sánchez ha deixat de ser el polític en qui dipositaven les esperances d'una estabilitat, en la política espanyola al·lèrgica als pactes. La fundació Konrad Adenauer, vinculada a la CDU, el partit de Merkel, ha fet ara un informe demolidor contra el líder del PSOE.
Segons la fundació, Pedro Sánchez ha comès "errors" visibles en la gestió de la crisi sanitària del coronavirus, fins al punt que Espanya és el segon país amb més morts després d'Itàlia, i els intenta amagar a nivell internacional atacant Alemanya i Holanda perquè no volen pagar el pla Marshall que reclama. "El to cap als socis europeus que el rebutgen cada vegada és més dur. I amb això distreu l'atenció de les seves errades", indica.
La fundació democristiana no s'està de dir que a Espanya en aquests moments s'estan produint "les restriccions de drets personals i de la vida pública més severes de la UE", arran de l'estat d'alerta que va decretar l'executiu del PSOE i Podemos.
L'informe afirma que Sánchez ha derivat la situació del país cap aquí, en una acció al límit per intentar aturar el coronavirus, després que en els dies inicials no va fer cas a la pandèmia. "El 31 de gener es va confirmar el primer cas d'infecció per coronavirus a Espanya. El pacient era un alemany que a Munic va tenir contacte amb una persona de Wuhan, l'epicentre de l'epidèmia a la República Popular de la Xina. Al febrer, el virus es va propagar lentament per Espanya i a finals de mes ja hi havia advertiments seriosos d'una imminent onada d'infecció. No obstant, el govern espanyol va vacil·lar amb els advertiments i les restriccions a la llibertat de moviments, i no va voler cancel·lar les manifestacions massives pel Dia de la Dona del 8 de març. Va fer una crida a participar en les concentracions, tot i que el Centre Europeu pel Control de les Malalties (CECM) havia elevat el nivell de risc de "mitjà" a "alt" el 2 de març, i recomanava que s'evitessin les concentracions. No va ser fins al 9 de març que el govern espanyol va fer públics advertiments", detalla.
Segons la fundació, milers de persones es van infectar en aquestes manifestacions feministes, entre elles, "la dona de Sánchez, la vicepresidenta Carmen Calvo i la ministra d'Igualtat, Irene Montero".
L'estudi atribueix a aquesta deixadesa inicial el fet que ara el virus hagi col·lapsat el sistema sanitari espanyol. "El personal i el material dels hospitals i clíniques és completament insuficient per la demanda actual. Espanya té 10 llits d'UCI per cada 100.000 habitants, i Alemanya 29. Manquen mascaretes, respiradors i vestits protectors. Els metges i infermeres estan totalment sobrecarregats, i, a causa de la manca de material, molts metges i infermeres —uns 10.000— s'han infectat i han hagut de deixar la feina", indica.
Afegeix, com un escàndol, el que està passant a les residències d'avis, i remarca situacions d'abandonament, com els casos d'avis morint completament sols.
La fundació apunta directament contra el ministre de Sanitat, Salvador Illa, a qui acusa d'haver intentat comprar tests a la Xina a gran escala, "però sense prestar atenció a les condicions de les llicències xineses". "No va tenir en compte una llista d'empreses autoritzades que va proporcionar l'ambaixada xinesa a Espanya al Ministeri de Sanitat", assegura.
Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món