Avui fa dues setmanes exactes que el govern de Pedro Sánchez va decretar l'estat d'alarma per coronavirus. Des del Ministeri de Sanitat havien assegurat que els efectes de les mesures preses començarien a veure's entre 7 i 10 dies després. Ara que ja n'han passat 15, la primera conclusió de la Moncloa és que, tot i que les xifres absolutes estan disparades, "la malaltia s'està estabilitzant". Aquest dissabte Espanya ha registrat el dia amb més morts des que va arribar la pandèmia, 832 en 24 hores. El 17% dels malalts s'han curat, el 7% perdut la vida. La gran preocupació: la saturació de les UCI.
Durant una compareixença del comitè tècnic del coronavirus, el doctor Fernando Simón ha conclòs que "l'increment es va reduint progessivament". Si la setmana passada la pujada diària rondava el 25%, avui el ritme de creixement ha baixat fins al 13%. Sobre la mortalitat, ha explicat que "l'evolució temporal de l'increment de morts es manté, amb certes pujades i baixades que indiquen estabilització". Un fet que fa pensar al govern espanyol que "en algunes zones del país s'està superant el pic, tot i que a nivell global no es pot confirmar res".
Amb tot, hi ha un factor que, segons ha reconegut el mateix Simón, preocupa especialment al ministeri, que és el risc de "saturació de les UCI". La raó és que "els pacients que s'infecten avui necessitaran llit d'aquí entre 7 i 10 dies". Per tant, "la saturació de les UCI va amb retard" i començarà a ser especialment greu "com a molt d'hora a finals de la setmana vinent o principis de l'altra". Per això, Simón ha demanat que es facin "esforços extres", una afirmació que fa pensar en un enduriment de les mesures de confinament dictades fins ara per Pedro Sánchez.
A l'espera dels tests ràpids
L'assignatura pendent segueix sent la generalització de les proves al nombre més gran de ciutadans possible. Les autoritats sanitàries de l'Estat han confirmat que encara estan a l'espera que arribi la nova comanda de kits de proves ràpides, després del desastre de la primera compra. El ministeri ha hagut de canviar 650.000 tests ràpids comprats a una empresa xinesa sense llicència.
Actualment, a l'Estat es fan entre 15.000 i 20.000 proves al dia i, segons els indicadors, l'ideal per conèixer l'abast real del virus seria fer-ne com a mínim unes 50.000 diàries.
Sang de pacients curats per tractar malalts
Durant la mateixa roda de premsa, la directora de l'Institut de Salut Carlos III ha anunciat tot un seguit de línies d'investigació per abatre el virus. Segons ha afirmat, hi ha a Espanya tretze assajos en marxa, dels quals dos ja s'han autoritzat.
Un dels més destacats, l'ús de sang de pacients curats de Covid-19 per tractar els nous malalts a través dels anticossos dels que ja s'han recuperat.