El govern espanyol va arribar “tard i malament” a la crisi del coronavirus. I després, els errors en la gestió s’han fet evidents, des del desabastiment de material sanitari conseqüència de la compra centralitzada fins al fiasco dels 640.000 tests ràpids defectuosos arribats de la Xina. És un fet en el qual han coincidit tant els partits de l’oposició com els principals socis de l’executiu. Però no només ells, sinó que va més enllà. En aquests moments, Pedro Sánchez és dels líders europeus pitjor valorats, fins i tot més que l’erràtic primer ministre britànic Boris Johnson.

Així ho constaten diverses enquestes fetes dins i fora d’Espanya fetes públiques aquesta setmana. Segons el sondeig de GESOP per El Periódico, fins al 38,4% suspèn el govern espanyol en la seva gestió, mentre només el 32,5% l’aprova. Al principi de la crisi, aquesta aprovació era del 44%. En la mateixa línia, segons el baròmetre de GAD3 pel diari ABC, el 60% dels espanyols acusen el govern de coalició de “manca de previsió” en la crisi del coronavirus i el 63,2% considera que està ocultant informació. El 56,3% creu que el president espanyol no transmet confiança.

Però les enquestes també arriben des de fora. L’empresa alemanya Dalia Research va fer un macrosondeig amb una mostra 32.631 persones en 45 països. El resultat: el govern espanyol és el tercer pitjor valorat pels seus ciutadans, només superat per Tailàndia i Xile. Fins al 66% dels espanyols enquestats consideren que l’executiu ha fet “massa poc” en la seva resposta a la covid-19. En comparativa, a la mateixa enquesta, els italians que aproven la gestió del seu govern (49%) superen els que la suspenen (40%). El Regne Unit també està per sobre de la mitjana.

Macron ressuscita

La crisi del coronavirus ha estat el salvavides demoscòpic del president francès Emmanuel Macron, que estava molt desgastat des de l’aparició del moviment de les armilles grogues. Aquestes últimes setmanes s’han fet moltes enquestes a França, però totes coincideixen en un fet: la popularitat del seu govern rebota considerablement. Segons una de les més recents, la d'Ifop per a Paris Match, la valoració del president Macron puja 13 punts, fins al 46%, i la del primer ministre Edouard Philippe puja set punts, fins al 43%. Macron va arribar el desembre del 2018 a una popularitat de només el 23%.

Conte creix 15 punts

Curiosament, el líder del país més afectat d’Europa, Itàlia, és dels que en surt més beneficiat. Quan el primer Giuseppe Conte va arribar al poder, era pràcticament un desconegut. Segons l’enquesta de l’Institut Ixè, feta pública aquest dijous, la seva aprovació ha pujat fins a 15 punts des de l’inici de la crisi sanitària. Avui és el líder amb més confiança dels italians, amb el 43%. La segona posició és pels ultradretans Matteo Salvini i Giorgia Meloni, amb un 36%, però només han pujat tres i dos punts, respectivament.

Merkel, en màxims històrics

La cancellera alemanya Angela Merkel, que està en el seu quart mandat, es troba en els seus màxims històrics d’aprovació. Segons el baròmetre de Forschungsgruppe Wahlen, la seva popularitat se situa avui en el 79%, amb un creixement d’onze punts respecte del mes de principis de març, quan va esclatar la crisi del coronavirus. Una altra enquesta, de la televisió ZDF, mostra que el 89% dels alemanys pensa que el govern federal està gestionant bé la crisi.

Johnson també repunta

Segurament el cas més paradigmàtic és el del primer ministre britànic Boris Johnson, que inicialment va optar una estratègia erràtica contrària al confinament, que finalment va acabar acceptant. Aquest retard a l’hora de fer front a la pandèmia, però, no li ha passat factura a les enquestes. Malgrat les crítiques a la seva lentitud, segons una enquesta de YouGov, el seu govern obté la millor aprovació en gairebé una dècada. El 52% l'aproven aquesta setmana, i només el 26% el suspenen. El passat desembre, quan va guanyar les eleccions generals, la popularitat de Johnson se situava tan sols en el 33%.

 

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món