Actualment, a Espanya, cada persona positiva de coronavirus n'infecta com a molt una altra. Dit en termes tècnics, la transmissibilitat és ara menor d'1. És el que els experts anomenen R, els casos secundaris que es generen a partir de cada contagiat. La informació l'ha fet pública avui el responsable del comitè tècnic de seguiment del ministeri de Sanitat. 

Durant la compareixença, Fernando Simón ha intentat explicar com estan gestionant les dades i recomptant el nombre de casos i ha reconegut que ara mateix hi ha una distorsió que seguirà durant els propers dies. Aquest dimecres, el balanç diari del ministeri evidencia un rebrot significatiu en la propagació del virus, amb més de 5.000 nous positius en només 24 hores, 2.000 més que els que van registrar-se entre dilluns i dimarts. 

L'explicació que hi dona el ministeri és doble. Primer, que s'han començat a generalitzar les proves entre la població: com més tests, més positius. De mica en mica es van fent més proves i això fa que es vagin incorporant confirmats asimptomàtics. A més, ara que s'està començant a practicar el test que detecta anticossos un cop superada la malaltia, els positius detectats no poden ubicar-se en el temps, ja que la prova no permet saber quan han passat la Covid-19. 

L'altre argument del govern espanyol va vinculat als festius acumulats durant la Setmana Santa. Segons ha explicat Simón, durant els caps de setmana i festius sempre hi ha un retard en la notificació de casos. Això fa que normalment es detectin rebrots els dimarts, però com que la meitat de comunitats autònomes espanyoles encara van fer festa dilluns, aquesta setmana el rebrot s'ha posposat a dimecres.