La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha avisat aquest divendres al govern espanyol que la Generalitat no es quedarà amb els braços plegats i “no esperarem asseguts" a l'hora de desescalar l'estat d'alarma, i ha assegurat que segueixen treballant per confeccionar un pla de desconfinament per a la ciutadania de Catalunya davant l'epidèmia del coronavirus i que seguiran prenent decisions basades en criteris científics.

Després d'assistir a la reunió del Consell Interterritorial de Salut amb el Ministeri i la resta de comunitats autònomes, Vergés ha assegurat que l'únic que els han demanat és que segueixin enviant les dades per tal de poder decidir des de Madrid, decisió que la consellera ha criticat durament assegurant que "no és una gestora" del sistema de Salut i ha reclamat que s'escoltin les seves aportacions de cara al desconfinament. 

Alhora, ha sentenciat que l'estat d'alarma no funciona i que la improvisació del govern espanyol només aconsegueix confondre la ciutadania. Tot i criticar la gestió del Ministeri liderat per Salvador Illa, Vergés també ha assegurat que seguiran coordinant-se per prendre les millors decisions possibles, però alertant que el desconfinament "serà territorialitzat o no serà".

Vergés també ha volgut deixar clar que el Govern segueix treballant i que seguirà fent el que creu que li pertoca davant de la pandèmia, per això ha demanat corresponsabilitat al govern espanyol. En aquest sentit, ha assegurat que "no té cara" de dir a la ciutadania, als alcaldes i a l'empresariat catalans que volen saber com poden tornar a la normalitat que la Generalitat no pot prendre cap decisió sobre el desconfinament ni l'estat d'alarma.

Per acabar, Vergés ha recalcat que el disseny de la desescalada a Catalunya es farà en base als resultats de l'estudi sobre la seroprevalença ja que permetrà obtenir un idea de l'evolució del virus arreu del territori. Aquest estudi començarà la setmana que ve, quan es procedirà a fer proves a 30.000 famílies a l'atzar.