El Govern ha decretat aquest vespre el confinament a casa per als veïns d'Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena per fer front a la crisi del coronavirus. En el marc d'una reunió extraordinària de l'executiu s'ha anunciat que, davant la major afectació de la pandèmia registrada en aquesta àrea, s'ha decidit restringir la sortida d'aquests municipis a partir de les 21 hores d'avui i fins que una nova resolució modifiqui aquesta.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha argumentat que la Conca d'Òdena és un dels focus on el coronavirus ha tingut una afectació major. "Hem de limitar al màxim la dispersió d'aquest focus", ha advertit.

Fins a les 00h d'aquesta matinada es permetrà, mitjançant el control dels Mossos, la sortida d'aquelles persones que no tinguin el seu domicili en aquests municipis. A partir d'aquell moment, quedarà prohibit sortir-ne, tret dels serveis d'emergència i altres de caràcter essencial. La mesura afecta al voltant de 70.000 persones.

El Govern demana que els veïns es quedin als seus domicilis "el màxim de temps" per evitar la propagació del virus. Això no obstant, podran sortir de casa a comprar o a la farmàcia, o per anar al metge. Tot i no poder abandonar el municipi, podran mantenir els moviments amb normalitat, tot i que s'adverteix que aquesta mesura no tindrà sentit si no es limiten els contactes.

En cas de no respectar el confinament, es cometria una desobediència que implicaria des de la sanció administrativa fins a la desobediència penal als agents de l'autoritat.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha argumentat que a Igualada hi ha un focus dins de l'epidèmia amb creixement fort, que es vol mantenir controlat sense que s'expandeixi. "Ho demostren les dades d'ahir, però sobretot les d'avui", ha explicat. Ahir hi havia 20 persones detectades en aquest focus, i avui, 58. A tota la resta del país són 261 els positius registrats. Dels afectats a Igualada, 36 són professionals sanitaris, la qual cosa, ha admès la consellera, "compromet molt" l'Hospital d'Igualada.

Vergés, visiblement emocionada, ha demanat tranquil·litat, per poder garantir els serveis, i que tot pugui funcionar amb la màxima normalitat.

 

A la roda de premsa ha comparegut també el conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, que ha enumerat les mesures relatives al cessament de l'activitat escolar; ha volgut subratllar que no es tracta de vacances escolars, sinó d'un període de no activitat lectiva. Ha demanat a les famílies que garanteixin el manteniment de la canalla a casa "el màxim de temps possible", i ha reclamat que els professionals es mantinguin pendents de qualsevol requeriment que se'ls plantegi.

Per la seva banda, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha explicat que el Govern ha aprovat dos decrets llei, un perquè les sessions de l'executiu i del Consell Tècnic es puguin fer de manera telemàtica; el segon, amb les mesures urgents en matèria assistencial, fiscal i financera que l'executiu havia anunciat al matí.

El Govern ha aprovat un acord per declarar d'emergència la contractació de tots aquells serveis per fer front a l'epidèmia. Això permetrà que es puguin fer sense dilació totes les contractacions de material sanitari, transport sanitari, neteja, instal·lacions i immobles.