La vicepresidenta del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, s'ha basat únicament en criteris geogràfics per justificar els bons resultats de Portugal comparat amb Espanya en la lluita contra el coronavirus. En una entrevista al diari El País, el periodista Carlos E.Cué li pregunta per què Portugal, "un país perfectament equiparable" amb Espanya té unes dades més bones.
La resposta de Ribera: "Portugal ho va parar abans. Venia de l'est i ells estan una mica més a l'oest i aleshores ho van poder parar una mica abans". I després ho matisa felicitant l'actitud dels portuguesos per contra de la dels espanyols a qui critica des del conjunt de la ciutadania fins la classe política: "Allà hi ha un comportament per part del conjunt de la societat i de les forces polítiques molt més compacte, d'ajudar-se".
Seguin el criteri geogràfic, Ribera obvia l'avís mundial que va donar l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per a tothom en el mateix moment i com, amb d'altres exemples, aquesta teoria es trenca per complet. Per exemple, un cas similar de proximitat que comparteixen fronteres és Àustria amb Itàlia. En aquest cas, a diferència d'Espanya amb Portugal, els austríacs estan més a l'est i per tant són més propers a la procedència del virus xinès i en canvi els resultats han estat notòriament més bons que Itàlia, a l'oest. El país austríac vol fomentar una aliança de "països intel·ligents" que han fet front a la covid-19 i té pràcticament tota l'activitat econòmica oberta. Mentre que Itàlia va ser el primer país europeu on va afectar de ple aquesta pandèmia i ja suma més de 28.700 morts.
El tema de Portugal no acaba aquí. El periodista insisteix i li recorda que l'estat d'alarma es va decretar un dia abans que a Espanya tot i no registrar cap mort per covid-19. I per tant demana reflexionar sobre si l'error també està en no haver pres les mesures abans. Ribera resta importància i assegura que "tot és més fàcil a posteriori".
Tenint en compte les diferències de població però les xifres són clarament marcades: a Espanya hi ha més de 24.000 morts, a Portugal 1.007. Per percentatges, a Espanya s'ha infectat pràcticament el doble de persones i han mort un 34% més que portuguesos. El mateix president americà, Donald Trump, ha felicitat la gestió d'aquest país que ja ha aixecat l'estat d'emergència.