Els Pactes de La Moncloa han tornat a l'agenda política per quedar-se. Des del govern espanyol veuen paral·lelismes entre la sortida de la dictadura franquista i la sortida de la crisi del coronavirus, i per això reclamen a tots els actors polítics, socials i econòmics reeditar uns acords com els del 1977. Aquest dimarts hi ha insistit la portaveu de l’executiu de coalició, María Jesús Montero, que després de la reunió telemàtica del Consell de Ministres ha reclamat “un gran acord de país” quan passi el xoc de la pandèmia. Estem davant d’un moment excepcional com el de “fa quatre dècades”. El Consell de Ministres ha aprovat la pròrroga de l'estat d'alarma, que serà votada el dijous pel Congrés dels Diputats.
En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, a La Moncloa, la portaveu espanyola ha convidat els partits polítics, els agents socials i el conjunt d’administracions a un “horitzó de col·laboració”, a una “gran concertació social que permeti fer front als reptes immediats”. En aquest sentit, ha advertit que “Espanya travessa moments excepcionals, com fa quatre dècades”, i que cal donar-hi resposta. “Espanya necessita un gran acord de país”, ha insistit.
“Anomeni’s nous pactes de La Moncloa o d’una altra manera, però necessitem l’aportació i el concurs de tots els actors polítics, socials i econòmics”, ha defensat María Jesús Montero, que s’ha dirigit a partits polítics, però també a sindicats i patronals. “És un projecte de país que creiem imprescindible quan tinguem conclosa la pandèmia sanitària”, ha afirmat.
Què abordarien aquests renovats pactes de La Moncloa? “No només la part econòmica, que serà la més immediata, sinó també saber cap a quin model de país anem”, ha assegurat Montero, que ha parlat d’una “reconstrucció del país” més enllà del curt termini.
“Diversos escenaris” de desescalada
El govern espanyol treballa amb “diversos escenaris” de desescalada, segons ha explicat María Jesús Montero, que ha demanat “no especular” amb això. Alguns d’aquestes escenaris contemplen la recomanació d’ús generalitzat de mascaretes, així com la possibilitat d’aïllar positius asimptomàtics que no puguin fer-ho al seu domicili “en condicions de seguretat”. Però la portaveu del govern espanyol ha insistit que encara no hi ha res decidit i que simplement preparen el terreny. Només ha volgut deixat clar que “qualsevol escenari es regirà per la prudència i la cautela”, seguint l’”evidència científica” i amb “absolut respecte als drets i llibertats”. Es decidirà quan tinguin totes les dades necessàries.
“Precaucions” als llocs de treball
Aquesta setmana conclou el permís obligatori retribuït i des de La Moncloa mantenen que dilluns que ve es podrà començar a “recuperar la normalitat laboral”. Montero ha continuat recomanant el teletreball sempre que sigui possible. En la resta de casos, ha avisat que cal prendre les “precaucions” per garantir la seguretat dels treballadors amb mesures d’higiene i de distanciament social per evitar nous contagis.
“No abaixar la guàrdia”
La dirigent socialista s’ha felicitat perquè, després de la dura setmana que deixem enrere, “podem continuar afirmant que caminem en direcció correcta per l’esforç de tots”. Aferrant-se a l’evolució de la pandèmia, ha afirmat que el confinament de la població “s’està traduint en vides salvades i temps guanyat per al nostre sistema sanitari”. I ha reblat: “Estem aconseguint estabilitzar la pandèmia en termes sanitaris, i això ja és una fita”. No obstant això, ha avisat que “correspon continuar aquest esforç i no abaixar la guàrdia”. Per aquest motiu, el Consell de Ministres ha aprovat la sol·licitud de pròrroga de l’estat d’alarma fins al 26 d’abril. Esperen “tornar a comptar” amb el suport de la majoria de grups.
Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món