El Govern no ha rebut cap comunicació per escrit sobre la negativa de l'executiu de Pedro Sánchez respecte al confinament total de la Conca d'Òdena per aturar el coronavirus, que aquest dimecres van signar el conseller d'Interior, Miquel Buch, i la consellera de Salut, Alba Vergés. La nova ordre allarga el confinament i n'endureix les condicions fins a fer-lo total, amb l'única excepció dels serveis bàsics.

Buch ha assegurat en la roda de premsa diària convocada pel Procicat que no li consta haver rebut una negativa formal, que tota la informació que han rebut és la que han transmès els mitjans de comunicació i que espera que el govern espanyol es repensi el que "ha filtrat".

 

Amb tot, ha advertit que si el govern espanyol no entén la importància i efectivitat del confinament, com ha explicat el seu responsable d'emergències, és "evidentment que van a cegues". "No tenim temps, el decalatge és entre tres i quatre setmanes abans que siguin reals i efectives les mesures. Per què el govern d'Espanya no accepta les mesures més dures, que segur que seran més dràstiques però també les més efectives?", ha interrogat.

En cas que el Govern confirmi la negativa, el Procicat estudiarà noves mesures per evitar que es propagui la malaltia, segons el conseller, que ha advertit que el nivell d'infeccions d'Igualada està molt per sobre del de Llombardia.

Prèviament, en obrir la compareixença de premsa, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, havia advertit que "qui millor coneix la situació és el Govern" i ha demanat a l'executiu espanyol que "validi aquesta resolució" sobre el confinament de la Conca d'Òdena. Budó ha insistit que el Govern de Catalunya vol treballar de manera coordinada amb l'Estat, però necessita que el govern de Pedro Sánchez faci cas "al que els diuen des de fa dies els experts epidemiòlegs".

Compra centralitzada: un fracàs

Budó s'ha referit també a la distribució de materials i ha demanat que l'executiu espanyol deixi que Catalunya i altres territoris puguin adquirir el material que els calgui. "Si des del primer minut s'hagués permès als territoris fer les comandes de material, hauríem guanyat un temps preciós. Ningú millor que els territoris coneixem les necessitats que tenim", ha advertit Budó, que ha alertat que la compra centralitzada no funciona, "és un fracàs", i que així ho pensa tant Catalunya com altres comunitats.