El Govern acordarà el pas de Catalunya a una "nova etapa" a partir de dijous, en cas que es confirmi l'entrada de tot el territori català a la fase 3, segons la consellera de Presidència, Meritxell Budó, que ha assegurar que aquest canvi es farà "immediatament, en unes hores o uns dies".
"No ens cal estar més temps de l'estrictament necessari per aquesta nova etapa que ens permeti abordar aquesta emergència sanitària amb totes les competències", ha argumentat Budó.
El Govern té l'opció, segons ha explicat la consellera, de regular la fase 3 i esperar al dia 21 en què finalitzi l'estat d'alarma dictat per l'Estat o bé en fase 3 ja decidir la durada i entrar de manera immediata en el que ha descrit com la "nova etapa", que es mantindrà igualment dins de la situació d'emergència provocada pel coronavirus.
En aquesta nova situació el Govern regularà les disposicions sobre aspectes concrets com mobilitat, protecció de col·lectius més vulnerables, ús de mascareta, obligació de confinar-se aquelles persones que presentin símptomes de Covid-19...
Budó ha recordat que el primer canvi de mobilitat amb aquesta nova situació serà que els moviments entre regions sanitàries ja estaran permeses, a banda de les mesures que es vagin adoptant en l'àmbit del Procicat. La consellera ha argumentat que assumir aquest canvi de situació abans del cap de setmana permetrà afrontar de manera més gradual la mobilitat per Sant Joan en les sortides de Barcelona i àrea metropolitana.
Segons la consellera, el Govern adoptarà en aquesta "nova etapa" mesures de caire genèric que aniran acompanyades de tots aquells plans sectorials de desconfinament dels diferents departaments de la Generalitat.
Tot i que el trànsit a fase 3 es traduirà en aquesta recuperació de competències, Budó ha subratllat que la decisió del Govern de passar de canviar de fase es basa en les dades epidemiològiques de què disposa i no s'ha vist accelerat per raons polítiques. "Sempre hem treballat assessorats per experts", ha assegurat la consellera que ha respost també a les crítiques expressades per l'epidemiòleg Oriol Mitjà, tot i que ha evitat entrar en polèmica.
Compensació sanitaris i residències
D'altra banda, el Govern ha aprovat el decret en què es fixen les compensacions al personal sanitari que ha treballat durant la crisi de la Covid. Segons aquest decret, els sanitaris rebran una compensació entre 1.350 i 350 euros en funció de la categoria i l'exposició al Covid-19.
Així mateix s'hi afegeixen altres mesures com la compensació per a treballadors de residències, tant de gent gran com de persones discapacitades, que hagin treballat en "primera línia". Aquesta compensació serà de 900 euros i el rebran per igual tot el personal de les residències, des de facultatius fins infermeres, auxiliars i coordinadors. Pel que fa aquelles persones que han treballat en aquests centres però no en atenció directe a les persones se'ls compensarà amb 500 euros.
D'altra banda, l'executiu estudia mesures per compensar altres col·lectius de treballadors públics que també han actuat de manera directa per respondre a la crisi sanitària.
Així mateix, el Govern ha aprovat també avui mesures extraordinàries de caràcter administratiu i fiscal per fomentar la contractació de treballadors de les cures i la llar en situació irregular.
En relació a la convocatòria electoral, Budó ha insistit que el Govern segueix "concentrat i centrat" en la gestió de la crisi sanitària. "Quan sigui el moment de parlar d'eleccions li correspon al president Torra parlar d'aquestes eleccions i com vol abordar el calendari", ha reblat.