Tal com havia demanat la Generalitat, només tres àrees sanitàries catalanes passaran de la fase 0 a la fase 1 aquest dilluns, segons ha pogut saber ElNacional.cat. Així ho ha traslladat el ministre Salvador Illa durant la reunió telemàtica del Consell Interterritorial de Sanitat. Són les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu i l'Aran. La resta del país, que encara no presenta xifres tan bones, continuarà en la primera de les fases de la desescalada almenys durant una setmana. Es tracta de sis àrees sanitàries: Barcelona, Metropolitana Nord, Metropolitana Sud, Catalunya Central, Lleida i Girona. Totes les comunitats excepte Catalunya i Castella i Lleó havien demanat passar de fase totes les seves províncies. No totes han estat acceptades.
El cas més sonat és el de Madrid, que havia sol·licitat passar de fase ja aquest dilluns encara que és el principal focus de la pandèmia a Espanya. El Ministeri de Sanitat ha rebutjat la petició. Segons informen fonts de la Comunitat de Madrid, el govern espanyol "avala" la capacitat assistencial de Madrid però "s'inclina per esperar que el sistema de detecció de Primària estigui més consolidat per al canvi de fase". El govern regional ho tornarà a demanar pel següent dilluns, 18 de maig.
A les Balears, Formentera ja es trobava en fase 1 des del passat dilluns. El pròxim dilluns s'hi sumaran les altres tres illes: Mallorca, Menorca i Eivissa. Al País Valencià passen 10 dels 24 departaments de salut, malgrat que el govern de Ximo Puig havia demanat passar tot el territori.
Tampoc no han passat el filtre cinc províncies de Castella la Manxa. Només passaran de fase Conca i Guadalajara. En canvi, Toledo, Ciutat Reial i Albacete continuaran de moment en fase 0. A Castella i Lleó, només passen 26 de les 247 zones bàsiques de salut, com havia proposat el seu govern. A Andalusia passen sis províncies i es queden enrere Granada i Màlaga.
A més de les Balears, els territoris que passen completament a la fase 1 són el País Basc, Galícia, Astúries, Cantàbria, La Rioja, Navarra, l’Aragó, Extremadura, Múrcia, les Canàries, Ceuta i Melilla. Al voltant de la meitat de la població espanyola estarà en fase 1 a partir del dilluns.
Què es pot fer en fase 1?
Demà es coneixeran els detalls concrets de què es pot fer durant la fase 1, a través d’una ordre ministerial publicada al BOE. Entre les activitats permeses, hi ha el contacte social d’un màxim de 10 persones, la reobertura dels establiments minoristes inferiors a 400 metres quadrats, la reobertura de mercats al 45% o la reobertura de les terrasses al 50%. En aquest últim cas, l’horari que regirà no seran les franges per passejar, sinó el propi horari de la terrassa. També, amb limitacions, obriran museus i biblioteques. Per altra banda, Illa ha anunciat que les comunitats podran adaptar les franges horàries a les “circumstàncies climatològiques”.
Quan es revisa?
Cada setmana s’aniran revisant peticions de comunitats autònomes que demanen canviar de fase de desescalada. L’únic límit és que cada territori ha de romandre dues setmanes almenys en cada fase. D’aquesta manera, els territoris que no passaran de fase dilluns que ve ho podrien fer el següent. El ministre de Sanitat ha assenyalat que dilluns que ve ja poden entregar noves propostes i es prendrà la decisió al final de la setmana.
MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris
MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries