Supermercats, farmàcies, quioscos, estancs i perruqueries. Aquests són els establiments que no tanquen segons ha marcat el govern espanyol després del decret d'alarma. De tots ells, el que més va sorprendre de l'anunci de Pedro Sánchez d'ahir a la nit van ser les perruqueries. Sorpresa i a la vegada indignació per part d'aquest col·lectiu. En declaracions a aquest diari, Josep Pons, President d'Honor de l'Associació Internacional de Mestres Perruquers Intercoiffure, constata la "reacció total i absoluta contra aquesta decisió per part del gremi".
Pons és clar: "La decisió no s'aguanta per enlloc" i s'argumenta en tres punts. D'entrada, el govern espanyol considera que anar a la perruqueria és un bé de primera necessitat però es contradiu amb que l'IVA és del 21% i per tant l'impost no s'adequa a aquest requeriment: "El setembre del 2012 vam passar d'un IVA del 8% al 21% i ara ens diuen que és de primera necessitat?".
També constata que precisament si aquesta obertura es fa per les persones grans perquè no es poden rentar, són les que a la vegada "no poden desplaçar-se com a persones de major risc a contraure el coronavirus", lamenta Pons. A més si obren i no ve ningú les pèrdues encara seran majors. Per això, ja va decidir, a tall personal, tancar les seves perruqueries aquest dissabte fins a nova ordre.
I per acabar la preocupació higiènica: "Per no contraure el coronavirus ens demanen estar a un metre i mig de distància, els perruquers normalment no passem dels 10 centímetres respecte el client". Pons va més enllà: "Així no podem treballar, podem posar en risc el nostre personal i depèn de com, només podem atendre dins l'establiment a una sola clienta".
La crítica del sector de la perruqueria va dirigida a la classe política: "Això et demostra la ignoràcia dels dirigents a banda de que no tenen ni idea de com funciona la petita i mitjana empresa". La resposta exacta al nombre de perruqueries que obriran, la sabrem demà dilluns.