En poques hores els habitants Lleida, Alcarràs, Soses, Seròs, Aitona, la Granja d’Escarp, Massalcoreig i Torres de Segre, i les entitats descentralitzades de Sucs i Raimat, han passat de sentir que el Govern decretava el seu confinament total a veure que, a última hora de diumenge, la jutgessa en funcions del número 1 de Lleida rebutjava la decisió del Govern.

La Justícia ha acordat no ratificar la decisió la Generalitat que, pel rebrot de coronavirus a la comarca del Segrià, decidia confinar Lleida i set municipis més a partir de les 0 hores d'aquest dilluns. 

 

Resolució desproporcionada

Segons la jutgessa substituta en funcions del jutjat d'instrucció 1 de Lleida la decisió de no ratificar la decisió de confinament del Govern es deu a que veu desproporcionada la resolució. "Segons les xifres presentades entenem que la restricció domiciliària que es presenta entre altres limitacions, no és proporcional amb les dades exposades", indica la interlocutòria de la jutge. 

L'escrit recorda que "es presenta la determinació de brots controlats" i apunta que dos dels brots es troben en empreses hortofrutícoles de municipis diferents als que es pretenen confinar. 

A més a més, la jutge titlla el confinament de "gravíssima mesura limitativa i restrictiva de drets" que sempre s'ha de basar "en si hi ha una greu i molt important transmissió comunitària del virus". Segons l'escrit, no s'aporten prou dades que expliquin per què és important el confinament, si la importància és extrema i greu o "en base a quines dades es pot determinar que hi ha aquesta perillosa transmissió comunitària".

El confinament de la Conca d'Òdena

La interlocutòria afegeix que no pot argumentar-se que ja va haver-hi un confinament a la Conca d'Òdena i que hi ha vigent un confinament perimetral al Segrià, "ja que les mesures que s'hi preveien, restricció de moviments, mai confinaments domiciliaris generals, suposaven una afectació de molta menys intensitat dels drets fonamentals que el que ara pretén el govern de la Generalitat".

La jutgessa afegeix que tampoc es pot ratificar aquest confinament domiciliari "podent la Generalitat de Catalunya fer altres actuacions tals com individualització del confinament domiciliari respecte a les persones detectades i una recomanació d'un confinament".

La llei és "molt ambigua"

La jutgessa afirma que la llei orgànica de mesures especials en matèria de salut pública és "molt ambigua" en referir-se al fet que es podran adoptar mesures per controlar malalts o persones que hi hagin estat en contacte, així com les que es considerin en cas de risc de transmissió.

"Entendre que aquest precepte permet unes mesures de tanta gravetat i de tantes conseqüències de tot tipus, però especialment socials i econòmiques, com les que es demana ratificar és inacceptable, especialment perquè precisament l'Estat té a les mans mecanismes legals oportuns per pal·liar-ne els efectes en cas d'adoptar-se aquestes mesures", argumenta.

La petició de la fiscalia

A més, la Fiscalia Provincial de Lleida s'havia oposat al fet que la justícia ratifiqués la decisió la Generalitat: el fiscal en cap de l'Audiència de Lleida, Juan F. Bone, al·legava en un escrit dirigit al jutjat d'instrucció 1 que "és una competència estatal i s'exerceix, a més, amb la garantia de la intervenció del Congrés". "En tot cas, el president de la Generalitat, d'acord amb l'art 5è de la Llei orgànica 4/1981, d'1 de juny, dels estats d'alarma, excepció i setge, "podrà sol·licitar del Govern (estatal) la declaració d'estat d'alarma", constatava el fiscal.