JxCat i ERC han demanat explicacions al Ministeri de Defensa per impulsar el projecte del vehicle blindat 8x8, amb un cost aproximat de 2.100 milions d'euros, en plena crisi sanitària generada pel coronavirus. Ambdues formacions han qüestionat l'assumpte en sengles iniciatives registrades al Congrés i el Senat. Junts ha demanat la compareixença de la ministra Margarita Robles a la Cambra Alta mentre que ERC ha preguntat al Congrés perquè el govern espanyol doni explicacions per escrit.

El projecte 8x8 va quedar paralitzat a finals de l'any passat quan Defensa va decidir deixar desert el contracte en no acceptar l'oferta presentada per Santa Bárbara Sistemas, encara que es tracta d'una necessitat de l'Exèrcit de Terra que es remunta a l'any 2007, quan es va posar de manifest la inseguretat dels seus vehicles davant d'atacs amb artefactes explosius.

La passada setmana Defensa va anunciar que el projecte tornava a posar-se en marxa en acceptar la formació d'una Societat Anònima integrada per Indra, Santa Bárbara, Sapa i Escrivà, per adjudicar el contracte durant el tercer trimestre de l'any.

En el seu escrit, ERC pregunta al govern espanyol si considera "una prioritat" destinar 2.100 milions d'euros de l'erari públic a la indústria armamentística en plena crisi del Covid-19 i defensa la possibilitat que aquest import es destinés a la investigació científica i mèdica per evitar noves pandèmies.

Segons recorda, les mesures per fer front al coronavirus han generat "tensionament" a les arques públiques i dificultat per fer front a les despeses corrents, per la qual cosa insisteix en la necessitat que l'Executiu revisi les seves "prioritats" de despesa. "No li sembla al govern que aquests 2.100 milions d'euros destinats a fabricar armament no estarien millor invertits a intentar garantir les proteccions socials que s'han anat aprovant per reial decret i que afecten a milions de ciutadans?", qüestiona.

En el mateix sentit, JxCat vol que la ministra de Defensa expliqui aquesta decisió al Senat, segons ha registrat aquest dilluns, tenint en compte que el projecte ha estat impulsat "en aquests moments de profunda crisi sanitària i econòmica".

Precisament, Robles té previst comparèixer aquest divendres davant de la Comissió de Defensa del Senat per exposar les línies generals del seu Departament i detallar les actuacions de les Forces Armades a l'Operació Balmis de lluita contra el coronavirus. JxCat podrà aprofitar aquesta oportunitat per preguntar pel 8x8 encara que no estigui en l'ordre del dia de la compareixença.