"La desinformació no és llibertat d'expressió, sinó actes deplorables". D'aquesta manera, Fernando Grande-Marlaska ha volgut defensar-se davant l'allau de crítiques que s'ha desencadenat per les tasques de la Guàrdia Civil a les xarxes socials. El ministre de l'Interior ha volgut deixar clar aquest dijous al migdia que el que combaten són "activitats il·legals" i notícies falses que posen en risc "la seguretat de tots", com ara campanyes de fishing. "Davant d’aquestes situacions, i no davant d'altres, és davant les quals s’actua", ha insistit el responsable dels cossos i forces de seguretat de l'Estat. S'investiga qui "posa en risc la salut pública" a través de les xarxes. Amb la seva activitat, ha denunciat, "han ocasionat els morts que coneixem".
En la seva compareixença davant la comissió d'Interior del Congrés dels Diputats, el ministre ha explicat que s'han detectat 274 casos de desinformació i han bloquejat fins a 45.773 dominis a Internet que utilitzaven la pandèmia per fer campanyes de fishing i usurpaven la identitat d'organismes oficials. "Hi ha qui, davant estafes, falses alarmes, falses receptes mèdiques i vacunes inexistents o manipulacions de documents oficials pretenen justificar-ho com a exercici de la llibertat d’expressió", ha denunciat Marlaska. “No és llibertat d’expressió. Són actes deplorables que posen en risc la salut de tots i que han ocasionat els morts que tots coneixem”, ha afegit. "Les mentides són les grans aliades de la pandèmia", ha reblat.
En aquest context, Grande-Marlaska ha defensat que "la ciutadania té dret a la llibertat d'expressió" així com a una informació "veraç". No obstant això, ha continuat el titular d'Interior, "els que no tenen dret són els desaprensius a posar en risc la nostra salut". Ha deixat clar que estan actuant "amb totes les garanties i eines que ens dona l'estat de dret" i que "ho seguiran fent" d'aquesta manera.
Ja en el torn de rèpliques, i davant la nova allau, Marlaska ha reiterat que “no hi ha censura”, sinó que “simplement treballem fent el que ens correspon: protegir la societat en unes condicions molt complexes”. I ha insistit: “També hi ha hagut amenaces a institucions de l’Estat, no del govern. Un dèficit en l’expressió no vol dir que s’actuï d’una altra manera”.
Santiago, en el punt de mira
La compareixença arriba després de la tempesta desencadenada per l’ordre impartida pel cap de l’estat major de la Guàrdia Civil, el general José Manuel Santiago, a les comandàncies del cos a tot l’Estat. Els demanava als seus agents especialitzats en ciberestafes identificar missatges a les xarxes socials que generin “desafecció a les institucions del govern”. Davant d’aquesta situació, no només la dreta ha reclamat la compareixença de Santiago. Avui també ho ha fet el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, que ha assenyalat que “si va ser una relliscada, no tindrà problemes en venir a donar explicacions”.
5.000 tests
En un altre ordre de coses, el ministre de l'Interior ha començat la seva compareixença detallant que han realitzat al voltant de 5.000 tests de coronavirus a membres de les forces de seguretat de l'Estat, i que en els propers dies en faran 30.000 més. També ha assenyalat que, amb el decret d'estat d'alarma, s'ha reduït el contagi dins dels cossos policials. Entre el 24 i el 31 de març es van produir 667 contagis entre agents; entre el 15 i el 22 d'abril, en van ser 128.
Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les afectacions que té a Catalunya, Espanya i el món