El matemàtic de la Universitat Paris-Dauphine-PSL Miquel Oliu-Barton, expert en teoria de jocs, ha proposat en un article al diari Le Monde un mètode "eficaç i segur" per fer el desconfinament a França. L'objectiu és també evitar al màxim els danys en l'economia, i respectar totalment la privacitat individual.
Segons aquest mètode, el desconfinament seria en tres etapes: "Primer, dividir França en territoris de mida adequada, d'uns 100.000 habitants; segon, identificar-hi "zones verdes" on el virus està absent o sota control; i tercer, de forma progressiva anar-se fusionant amb aquestes zones verdes".
A l'article, escrit amb el professor d'economia del CNRS Bary Pradelsky, es calcula que en un període de 2 a 4 mesos tot França podria quedar fusionada en el color verd. El mètode es fonamenta en una gran agilitat en el territori, de tal manera que es podria actuar de zona verda a zona verda, mentre la zona vermella seguiria molt vigilada.
L'economista té desplegat aquest programa en un document d'Esade titulat Estratègia de sortida del confinament cap a zones verdes.
Miquel Oliu-Barton apunta que s'han inspirat en certa manera en el funcionament en xarxa de Facebook. "Tots estem familiaritzats amb la xarxa Facebook, on cada persona té més de 300 amics de mitjana, i cadascuna d'aquestes connexions té un enllaç a la xarxa. La distància entre dues persones es mesura pel nombre de links que hi ha entre elles. La idea dels 6 graus de separació, que es va formular per primer cop a finals dels anys vint, assenyala que tothom pot ser trobat amb un màxim de 6 passes", recorda.
Al seu entendre, ara, amb el problema del coronavirus i les infeccions, es produeix el mateix esquema, però amb el criteri de la proximitat física. Això és el que va motivar que per tallar d'entrada el problema molts països optessin pel confinament.
I insisteix que en el desconfinament és on s'ha de tornar a tenir en compte el model inicial de xarxa. "En comptes d'imposar un radi de moviment per a cada individu, proposem deixar que la gent es mogui dins d'àrees desconnectades, que poden ser ciutats o districtes, per tallar la xarxa de proximitat física en peces desconnectades entre elles, i evitar així viatjar per tot el territori", explica.
És una proposta d'abast territorial.
Basant-se en això, la proposta passa per anar unint de forma progressiva les zones segures, les zones denominades verdes, amb l'ajuda d'un alt nivell de proves.
"Nosaltres creiem que aquesta segona fase es pot organitzar de manera segura, eficient i fàcilment controlable. En reconstruir la societat i les interaccions econòmiques a través de l'ampliació progressiva de zones verdes arribarem a la re-unificació del país en un termini de dos a quatre mesos", indica.
"El nostre enfocament no requereix el seguiment dels habitants a nivell personal, i per tant, respecta la privacitat individual. I és un enfocament compatible amb la majoria de mesures que actualment estan en discussió", argumenta.