La ministra d'educació i Formació Professional, Isabel Celaá, ha proposat de "posar aules a la biblioteca o a l'aire lliure, sota el sostre del pati", per ampliar els espais disponibles per fer classe en el pròxim curs respectant la distància de seguretat pel coronavirus.

"Hem d'aprofitar el bon temps que té el país", ha dit en una entrevista a La Vanguardia aquest diumenge recollida per Europa Press, encara que ha matisat que són els centres els qui han de decidir on es farà classe.

Aquestes són mesures conjunturals, ha mantingut: "Confiem que arribi aviat una vacuna o un tractament. Això és un 'arreglem-nos com puguem', mentre el virus segueixi present".

També ha recordat que les autoritats competents per fixar l'horari escolar a partir de setembre són les conselleries de les comunitats, i ha afegit que els plans docents es readaptaran després de l'aturada durant l'estat d'alarma, la qual cosa "no és retallar currículum".

Digitalització

Després de constatar que hi ha "milers de nens desconnectats", el govern espanyol firmarà un pla de digitalització amb les comunitats autònomes, finançat amb fons Feder, per poder garantir que cada alumne tingui un ordinador o una tauleta.

"L'escola és insubstituïble. Però la digitalització és fonamental per als alumnes d'avui", i ha afirmat que s'ha avançat molt en aquest àmbit durant els últims mesos, després de la substitució de les classes presencials per la docència online.

Obrir abans

Preguntada per si les escoles podien haver obert abans, ha respost que no: "Fer prediccions cap al passat no serveix", i ha destacat que el 14 de maig la Societat Espanyola de Pediatria va advertir de la dificultat de mantenir les distàncies entre els més petits.

Sobre el fet que només els menors de 10 anys puguin anar sense mascareta a l'escola al setembre, ha explicat que alguns consellers van demanar "més flexibilitat" en aquesta mesura, i que el seu Ministeri el traslladarà al de Sanitat.

"No hi ha una ratlla definida per a aquests grups estables convivencials, que són com famílies. Potser el grup ideal de 15 alumnes acabi sent gran", ha explicat.

Preguntada pels professors que estiguin en situació de risc, ha dit que si algun considera que "no està controlada la seva malaltia, haurà de connectar amb prevenció de riscos laborals i, si no pot treballar, serà substituït".

Posaria "una bona nota" a la coordinació amb la Conselleria d'Educació de la Generalitat: amb el conseller Josep Bargalló gestionen punts en comú i comparteixen reflexions a fi de donar resposta a les demandes socials, ha dit.