Espanya entra en estat d'alarma durant les properes dues setmanes. En una compareixença solemne, el president Pedro Sánchez ha anunciat que decreta aquesta mesura dràstica i contundent per "frenar la pandèmia del coronavirus". Entrarà en vigor a partir de la mitjanit però fins demà no donarà els detalls concrets sobre l'abast del decret. De moment, per tant, s'ha quedat en l'anunci. "Serà molt dur i difícil, però aturarem el virus", ha sentenciat.

La concreció de les restriccións es donaran a conèxier demà, després d'una reunió extraordinària del consell de ministres que es reunirà per videoconferència al matí. Allà es determinarà la bateria d'accions extraordinàries encaminades a "mobilitzar tots els recursos -econòmics, sanitaris, públics, privats, civils i militars- per protegir la salut dels ciutadans". Caldrà doncs, esperar encara unes hores per saber amb precisió quines conseqüències reals tindrà l'estat d'alarma. 

Aquesta mesura, recollida en una llei orgànica específica de 1981, pot implicar des del control de transports al confinament de la ciutadania i el toc de queda i només pot aplicar-se en casos d'alteració greu de la normalitat. Concretament contempla quatre escenaris possibles: catàstrofes com terratrèmols, inundacions, incendis o accidents de gran magnitud; en situacions de desproveïment de productes de primera necessitat; si s'aturen serveis públics essencials o en crisis sanitàries com l'actual.

Durant la seva declaració institucional, el president espanyol ha avançat que el pitjor està per arribar. I hi ha posat xifres. Segons els seus càlculs, "durant les properes setmanes podríem arribar als 10.000 infectats". Tot i comprometre's a lliurar aquesta batalla amb la "menor afectació possible" a la ciutadania, ha advertit que ens trobem "només a la primera fase del combat contra el virus" i que "ens esperen setmanes molt dures".

Al llarg d'aquesta tarda, Sánchez trucarà a tots els presidents autonòmics per explicar-los de primera mà quina és la situació. 

Conseqüències

Fins a on acabi afectant la ciutadania dependrà de la intensitat amb què vulgui aplicar-la el govern Sánchez, que n'acabarà de perfilar els detalls amb el seu gabinet aquest dissabte al matí. 

Sobre el paper, la llei estipula que l'executiu té marge per controlar la lliure circulació i l'estada de persones i vehicles en hores i llocs determinats, requisar béns temporalment, ocupar locals de qualsevol tipus i racionar l'ús de serveis i el consum d'articles de primera necessitat.

La implantació d'aquest decret permetria també suspendre les eleccions convocades pel proper 5 d'abril al País Basc i Galícia. Hi ha un únic precedent de l'aplicació d'aquesta mesura. Durant els dies 3 i 4 de desembre de 2010, José Luis Rodríguez Zapatero va decretar l'estat d'alarma arran de la crisi de controladors aeris. 

Espanya registra, segons l'últim recompte oficial del ministeri de Salut, 4.209 casos de coronavirus. El Covid-19 s'hauria cobrat ja 120 morts. A més, s'han registrat 189 altes.