Haver actuat tard i malament tot i tenir informació de primera mà de com s'estava acarnissant la malaltia en altres països del món com la Xina o Itàlia. És la raó principal en la qual s'ancora la querella que l'Associació de Consumidors i Usuaris José María Mena ha presentat contra l'equip de gestió tècnica del coronavirus, que encapçala el doctor Fernando Simón.
L'escrit, presentat al jutjat d'instrucció de Madrid, argumenta que les autoritats sanitàries espanyoles no van informar l'opinió pública de les mesures que calia adoptar abans que la situació anés a pitjor i es tornés descontrolada. Una crítica que molts científics fan extensiva al conjunt del govern espanyol i a la principal cara visible de Sanitat, el ministre Salvador Illa.
La denúncia posa l'accent en el fet que "els querellats" disposaven d'informes sobre l'evolució de la pandèmia a través de les institucions internacionals com l'OMS i coneixien també la casuística pròpia d'Espanya, amb convocatòries d'esdeveniments massius previstos com la manifestació del 8 de març. En aquest sentit, l'acusació qüestiona que no només no s'avisés la població dels perills, sinó que s'animés a assistir a actes massius. Tot plegat, conclouen, una actuació negligent, una imprudència temerària, que va posar en risc —diuen— els ciutadans, tant pel fet de no confinar-los com per no haver anticipat la compra de material sanitari imprescindible.
El suposat delicte que atribueixen als responsables tècnics del ministeri és el d'homicidi imprudent i lesions. La querella és contra el coordinador d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón; la directora General de Salut Pública, Pilar Aparicio, i el secretari general de Sanitat i Consum del Ministeri de Salut, Faustino Blanco.