Pedro Sánchez ha aconseguit salvar la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma pel coronavirus. No ha estat fins enmig del ple que ha assolit els vots que li faltaven. Malgrat haver obert negociacions amb l’independentisme, que s’han allargat fins a la matinada, el salvavides ha vingut dels mateixos aliats de fa dues setmanes: el Ciutadans d’Inés Arrimadas i el PNB. Amb els nacionalistes bascos ni tan sols ha fet falta un acord aquest cop. Pel camí, però, el govern espanyol ha acabat de dinamitar els ponts amb ERC, una de les peces clau de la moció de censura i la investidura. L’estat d’alarma s’allargarà almenys quinze dies més, fins al 7 de juny, tot i que no està tan clar que sigui l’última pròrroga.

El resultat, idèntic al de fa dues setmanes pel que fa als , però amb molts més no. Hi ha hagut 177 vots a favor, els del PSOE, Podemos, Ciutadans, el PNB, Més País i altres formacions minoritàries. Hi ha hagut 162 vots en contra, els del PP, Vox, ERC, JxCat, la CUP i Compromís. I hi ha hagut onze abstencions, entre aquestes les d’EH Bildu i la del diputat d’ERC, Joan Josep Nuet, integrant de Sobiranistes. Fa dos mesos va tenir 321 vots a favor, cap en contra i 28 abstencions.

La intervenció de Sánchez davant la cambra ha servit per diagnosticar per què han fracassat les negociacions iniciades amb ERC i JxCat, que en el cas dels republicans es van allargar fins entrada la matinada. El president espanyol ha fet una defensa aferrissada del comandament únic, que es nega a deixar anar. “No hi ha sortida en el desordre ni la divisió”, ha reiterat el dirigent socialista. El ministre Salvador Illa, de forma consensuada, serà qui “marqui els ritmes de la desescalada”. I ha fet una vaga promesa de “protagonisme” de les comunitats, la mateixa que ja va fer fa dues setmanes.

Així doncs, el govern espanyol ha tornat a salvar els mobles mirant cap a la dreta, cap a Ciutadans, amb qui va tancar un acord aquest dimarts a la tarda. L’executiu es plegava a la condició que la pròrroga durés quinze dies en lloc d’un mes i acceptava diverses mesures econòmiques. Mentrestant, la formació d’Arrimadas es vantava d’haver paralitzat la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat. Avui Sánchez s’ha vist obligat a deixar clar que “manté el compromís” de la investidura, però no ha fixat data a la propera reunió com li demanava ERC.

Però faltaven vots per assegurar la pròrroga, que han arribat dues hores després de l’inici del ple. Els ha posat el PNB, com fa dues setmanes, i aquest cop sense tancar cap acord públic amb La Moncloa. Ja en precampanya electoral per al 12 de juliol, quan seran les eleccions basques, el portaveu Aitor Esteban ha fet un repàs de tot el que ha aconseguit arrencar del govern espanyol durant els últims dos mesos.

Negociacions fracassades amb l’independentisme

Gabriel Rufián ja fa unes quantes setmanes que ha deixat en un calaix el guant de seda. Després del segon pacte Sánchez-Arrimadas, el portaveu d’ERC ha avisat que “avui aquí tombem, potser de forma irremeiable, l'esperit de la investidura”. I ha lamentat: “Demanàvem corresponsabilitat en la presa de decisions, ajudes per a la gent, municipalisme, blindatge de llibertats i diàleg. Diàleg a canvi de 13 vots. La resposta va ser: no, ja tenim Ciutadans”. Ni tan sols ha rebut una data per a la taula de diàleg, com reclamava.

Laura Borràs ha certificat el viratge de Sánchez, que ha rebut el tercer no de JxCat. “Pactar amb el que representa Ciutadans una vegada pot ser un accident; el segon cop pot ser casualitat, el tercer cop serà la nova normalitat”, ha advertit la portaveu de la formació a Madrid. També havia entrat en negociacions amb La Moncloa i també han fracassat: “Esperem sortir-ne vacunats contra el seu màrqueting i la seva propaganda”.

La CUP ni tan sols s’havia assegut a negociar. La diputada Mireia Vehí ha denunciat que el govern espanyol manté l'estat d'alarma "amb una lògica autoritària, recentralitzadora i de control de l'espai públic com si fos una crisi militar i no sanitària".

Avís dels socis més fidels

Molt simptomàtic ha estat que, aquest cop, Sánchez ha perdut un dels seus aliats més fidels: Joan Baldoví. El diputat de Compromís hi ha votat en contra fart de l’infrafinançament del País Valencià. “Aquest govern ha faltat el respecte als valencians. Els nostres hospitals no es paguen amb l’aire”, ha criticat. Ha expressat la seva “decepció” per no haver estat “capaç de consensuar” la nova pròrroga i haver-se plegat a Ciutadans.

Tal ha estat el clima que Íñigo Errejón, malgrat votar a favor, ha fet un discurs molt crític. I ha enviat un avís a navegants: cal “cuidar els socis” perquè el bloc de la moció de censura i la investidura “s’està esvaint”.

Competició Casado-Abascal, Ciutadans es desmarca

Un cop més, el Congrés dels Diputats ha estat un camp de batalla entre el PP i Vox pel carril de la dreta més extrema. Pablo Casado, després d’un reguitzell de desqualificacions, ha recordat al PSOE que “governa la comunitat amb més morts per habitant”. Però no ha pogut superar Santiago Abascal, que ha acusat el govern espanyol d’”homicidi imprudent” i l’ha amenaçat amb els tribunals: “Junqueras també es reia de les denúncies de Vox”.

Després de signar un segon acord amb el govern espanyol, Ciutadans ha intentat exhibir centralitat i “utilitat”. Ha mirat de marcar perfil propi entre la dreta i l’esquerra. “No s’equivoqui, no té un nou soci. Compleixi els acords”, li ha dit el portaveu Edmundo Bal a Sánchez.

Embolic a la votació

Després d’anunciar tots els grups davant del ple del Congrés el seu posicionament sobre la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma, la majoria de periodistes ja havien fet els seus propis càlculs: 177 vots a favor, 164 i 10 abstencions. Els números ja estaven fets. No obstant això, el marcador final ha estat lleugerament diferent: 176 a favor, en 162 en contra i 11 abstencions.

Anant al registre de la votació, publicat després del ple a la cambra baixa, és fàcil de detectar l’error. En primer lloc, la confusió ha portat dos diputats de Vox a votar —de forma telemàtica— a favor de la pròrroga de l’estat d’alarma. Per altra banda, la portaveu socialista Adriana Lastra, present a l’hemicicle, s’ha equivocat de botó i s’ha abstingut. El tercer element és el diputat de Nova Canàries, Pedro Quevedo, que havia anunciat un vot a favor i finalment s’ha abstingut com la seva companya de Coalició Canària. No se sap si s’ho ha repensat o també s’ha equivocat.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram