L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha fet públic un rànquing amb el nombre de tests per diagnosticar el coronavirus que els seus estats membre han realitzat per cada 1.000 habitants. En aquesta llista Espanya apareix en la vuitena posició amb 28,6 tests i, en realitat, hauria d'aparèixer en la posició número 17.
Edouard Mathieu, un dels responsables d'Our World in Data, la pàgina web d'on la OCDE extreu la informació per realitzar el gràfic, és qui ha revelat que la posició d'Espanya al rànquing no és real.
Mathieu ha assegurat a través del seu compte de Twitter que les estadístiques publicades per la OCDE només comptabilitzen les PCR, les proves més fiables, i que les dades espanyoles també inclouen els tests d'anticossos. Per tot això, la posició d'Espanya al rànquing està inflada.
L'explicació de Sanitat
Per la seva banda, el ministeri de Sanitat ha fet públic un comunicat on ha presumit d'aquesta falsa vuitena posició explicant que les comunitats autònomes l'havien informat de la realització de 1.345.560 proves. En aquest comunicat sí que ha especificat que 1.032.522 són PCR, el que suposa 22 per cada 1.000 habitants, i 310.038 són tests d'anticossos, 6,6 per cada 1.000 habitants.
Durant la matinada d'aquest dimarts, el govern espanyol ha apuntat que no han inflat la xifra de tests de Covid-19 per aparèixer al TOP-10 del rànquing. Segons La Moncloa ha estat l'OCDE, i no el govern espanyol, qui ha optat per no discriminar entre test PRC i test anticossos i ha arribat a aquesta conclusió.