La primera pròrroga de l’estat d’alarma pel coronavirusdeadline: el pròxim 11 d’abril a mitjanit. No obstant això, el govern espanyol ja treballa en una altra pròrroga, que es podria anunciar en els pròxims dies o fins i tot hores. Almenys aquesta és l'opció per la qual aposten les autoritats sanitàries, que són clares: el confinament ha de continuar per evitar riscos. No obstant això, també contemplen flexibilitzar-lo una mica, permetent activitats fins ara vetades pel decret, com ara sortir a fer esport o amb nens al carrer. També es contempla l'ús generalitzat de mascaretes.

En una roda de premsa aquest divendres a La Moncloa, on ha intervingut telemàticament, Fernando Simón ha avisat que “caldrà continuar algunes de les mesures algunes setmanes més” si és necessari. No obstant això, ha admès que podria canviar respecte els criteris actuals i valorar “si es pot anar relaxant el confinament en alguns punts”. Ahir el ministre de Sanitat va posar l’exemple de sortir al carrer amb nens o fer esport a l’aire lliure. Per la seva part, Simón ha parlat avui d'un ús generalitzat de mascaretes.

"A partir d’ara es poden plantejar diverses alternatives: mantenir aquesta línia o assegurar-nos que, tot i que els contactes no es redueixin tant, sí que canviem la manera en què ho fem", ha assenyalat Simón. Ha posat d'exemple de les mascaretes, a mesura que en vagin arribant a grans quantitats, "aprenent de societats com la japonesa". També ha parlat d'evitar els contactes de risc.

El director del Centre d’Alertes Sanitàries ha subratllat que es tracta d’una decisió política, que no està en les seves mans, però que cal evitar un rebrot de la transmissió que per ara s’ha contingut. “Existeix el risc que si no continuem amb les mesures necessàries el temps necessari anem marxa enrere”, ha avisat aquest sentit.

La possibilitat  de la pròrroga fa dies que està sobre la taula del govern espanyol, i serà Pedro Sánchez qui ho decidirà "en els pròxims dies". Així ho va assegurar ahir el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que va deixar clar que la decisió serà adoptada per Pdro Sánchez segons el criteri de les autoritats sanitàries i atenent l'evolució de la pandèmia a Espanya. Aquesta nova pròrroga hauria de ser aprovada pel Consell de Ministres i votada al Congrés dels Diputats la setmana que ve.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món